Eerste evenement met 500 gasten en géén 1,5 meter afstand; TU Delft werkt mee aan coronaproof evenementen
Vanaf maandag 15 februari beginnen de eerste tests voor coronaproof evenementen. Kunnen we binnenkort weer naar een concert of het theater? De TU Delft gaat aan de hand van data kijken wat de nieuwe maatregelen (mogelijk) worden.
In het Beatrix Theater in Utrecht gaat iets gebeuren wat we maandenlang niet voor mogelijk hadden gehouden: een evenement met 500 gasten. En de 1,5 meter regel geldt ook niet. Het evenement is een van de eerste waarbij sneltesten de norm wordt: ben je negatief? Dan mag je binnenkomen.
Kers
Alle aanwezigen bij het ‘Back to Live’-congres in het Beatrix Theater moeten van tevoren getest zijn met een PCR-test, de test met het wattenstaafje die ook bij coronatestlocaties van de overheid wordt afgenomen. Daarnaast moeten de bezoekers ook een gezondheidsverklaring kunnen tonen én wordt de temperatuur van iedere gast gemeten.
Als 'kers op de taart' worden er ook steekproefsgewijs sneltesten aan de deur uitgevoerd. Het congres is het eerste evenement van een reeks experimenten waarin gekeken wordt hoe en op welke manier er weer coronaproof evenementen georganiseerd kunnen worden.
Brandweer verwijdert gevaarlijke ijspegel met een hoogwerker en Delft van code rood naar code geel >
Na het ‘Back to Live’-congres worden onder andere een theatervoorstelling van cabaretier Guido Weijers, voetbalwedstrijden mét publiek, een dancefeest en een festival georganiseerd. Iets wat tot 15 februari niet mogelijk was vanwege de coronamaatregelen.
Oplossing
Volgens de organisatoren zijn deze evenementen -die ook wel ‘fieldlabs’ worden genoemd- een belangrijke stap in de goede richting. Jolanda Jansen, in het dagelijks leven directeur bij Ahoy, vertelt aan het NRC dat ze overtuigd is dat mensen op een veilige manier samen kunnen komen bij evenementen.
‘’Nu heb je onveilige illegale feestjes, dat wil je niet. Wij zijn als sector niet het probleem, maar de oplossing,’’ aldus Jansen tegen het NRC Handelsblad. Naast het economische belang – volgens de Ahoy-directeur is er geen businessmodel op de 1,5 meter want dan draait de sector op een vijfde van de capaciteit – is er ook een groot maatschappelijk belang in evenementen met name voor jongeren.
Met behulp van de onderzoeken hopen de intiatiefnemers in kaar te brengen hoe mensen zich op verschillende evenementen gedragen en wat de besmettingsrisico’s zijn. Je verwacht meer contacten als mensen zich steeds verplaatsen dan wanneer ze zitten”, zegt programmamanager Pieter Lubberts tegen het NRC.
Kermis
Er worden vier type evenementen onderzocht: ‘indoor passief’, ‘indoor actief’ en twee typen ‘outdoor actief’. Met indoor passief worden evenementen zoals een congres, bioscoop- of theatervoorstelling bedoelt. Hierbij heb je een vaste plaats. Met indoor actief kun je denken aan een concert of indoor sportwedstrijd.
Stemmen voor Tweede Kamerverkiezingen bij studentenvereniging Virgiel >
Onder outdoor actief vallen voetbalwedstrijden of buitenconcerten met een vaste plek en met outdoor actief festival kun je denken aan een kermis of muziekfestival waar bezoekers zich vrij mogen bewegen.
Bij het eerdergenoemde ‘Back to Live’-congres krijgen bezoekers een tag die registreert hoe lang en met wie ze contact hebben.
De bezoekers zijn onderverdeeld in groepen: een van 250, een van 200 en een van vijftig. Alle drie de groepen hebben een eigen entree, garderobe, foyer voor eten en drinken én toiletgroep.
Besmettingsrisico
In iedere ‘bubbel’ wordt een andere setting onderzocht. Bij de ene groep worden bezoekers gevraagd te staan aan tafels die naast elkaar zijn gezet, bij de andere groep worden bezoekers gevraagd te gaan zitten. De ene groep draagt mondkapjes, de andere groep heeft kuchschermen ter bescherming.
Met de data uit het onderzoek ontwikkelt de TU Delft een risicomodel dat per type evenement gerichte maatregelen moet voorschrijven om het besmettingsrisico zo laag mogelijk te houden. Hoewel sneltesten een belangrijke factor lijkt te worden bij toegang tot toekomstige evenementen, gelooft Lubberts niet dat het een standaardvereiste zal zijn. Hiervoor heeft Nederland een te beperkte testcapaciteit volgens de programmamanager.
Wens
Na elk evenement worden data binnen ongeveer twee maanden geanalyseerd. In het geval van de data over het Beatrix Theater gebeurt dit dus door de TU Delft. Vervolgens zal Fieldlab komen met een eigen concept-routekaart die daarna beoordeeld wordt door het kabinet.
Kinderboerderij Tanthof krijgt hulp van 9-jarige Destiney >
Alhoewel de hoop is dat er in de zomer weer grootschalige evenementen georganiseerd kunnen worden, betekent dit nog niet dat er op de korte termijn snel verspoeld kan worden. Andreas Voss is de hoofdonderzoeker bij Fieldlab en tevens lid van het Outbreak Management Team. Hij stelt tegen het NRC dat het onderzoek en de proefevenementen slechts ‘het begin is van de wens’ om te versoepelen.