Enorme berg grond gestort in Abtswoudsepark: "Het lijkt wel de Himalaya"

In het Abtswoudsepark ligt sinds maandag een enorme berg grond. Deze is gestort tijdens de tramwerkzaamheden, tegen beter weten in van bewoners- en natuurverenigingen. Volgens Geert van Poelgeest van Natuurlijk Delfland is dit opnieuw een voorbeeld van “onjuist gebruik” van het openbare groen door de gemeente Delft.
Grond gestort in Abtswoudsepark | Foto: Jaya Soechit

De grond is vrijgekomen tijdens de werkzaamheden aan de trambaan door vervoersmaatschappij HTM en wordt nu tijdelijk opgeslagen in het park. Naar verwachting blijft de grond hier een half jaar liggen. 

In overleg met de gemeente koos HTM voor het Abtswoudsepark door de gunstige ligging ten opzichte van de werkzaamheden, vertelt een woordvoerder van HTM aan het nieuwsmedium AD. 

“Heel merkwaardig,” was de eerste reactie van Geert van Poelgeest, voorzitter van natuurvereniging Natuurlijk Delfland, op het nieuws. De grond is gestort naast de biodiversiteitstuin die de gemeente en bewoners momenteel aanleggen in het park.  

Dit is opnieuw een voorbeeld van “onjuist gebruik” door de gemeente van het openbare groen in Delft, aldus Van Poelgeest. “Maar dat zijn we wel van de gemeente gewend.” 

Structureel probleem 
Volgens de voorzitter is het een structureel probleem “dat de natuur steeds op de tweede plek wordt gezet.” Daarbij benadrukt hij dat het natuurbelang minstens zo belangrijk is als het economische. "De natuur is de basis van ons leven, maar delft altijd het onderspit."  

Van Poelgeest noemt de vrachtwagenparkeerplaats aan het Kerkpolderpad, appartementenflats aan de Jan de Oudeweg en de voorgenomen uitbreiding van studentenwoningen aan de Van Hasseltlaan als andere voorbeelden. 

Blijft een half jaar liggen 
Wat begon als een paar hopen grond, is inmiddels uitgegroeid tot een ware berg. “Er is sinds maandag gigantisch veel grond bijgekomen. Het is een soort Himalaya.” Volgens Van Poelgeest ligt er nu zeker honderd meter aan grond in het park. 

De situatie in het park is volgens Van Poelgeest ook verwarrend. “Maandag hing er een bord waarop stond dat het om vervuilde grond ging." Het bord waarschuwde voor ‘Lange termijn gezondheidsgevaar’ en ‘Verontreinigde grond,’ maar dat bleek niet te kloppen.  

Waarschuwing voor vervuilde grond | Foto: Natuurlijk Delfland

"Het blijkt dat er twee typen grond liggen. De hoop die is afgedekt met een oranje zeil is vervuilende grond en de ander is gewoon schone grond.” De vervuilde grond bevat metaaldeeltjes, zoals koper en zink, door slijtage van tramwielen, rails en bovenleidingen. Van Poelgeest voegt daaraan toe: “Die vervuiling is niet levensbedreigend, is ons verzekerd.”  

Nieuwe borden geven inmiddels aan dat de schone grond wordt hergebruikt. 

Dit nieuwe bord geeft aan dat er schone grond ligt die wordt hergebruikt | Foto: Jaya Soechit

Niet alleen kritiek 
Ondanks zijn bezwaren, wil Van Poelgeest niet alleen kritiek leveren. “De gemeente doet natuurlijk wel andere groene dingen, zoals de nieuwe Nota Groen, die zijn hartstikke goed maar dit soort dingen, gebeuren in onze ogen veel te vaak.” 

In antwoorden op vragen van het AD op deze situatie wijst een gemeentelijk woordvoerder erop dat de gemeente ‘juist investeert in het vergroenen van Delft. Daar waar gebouwd wordt, zorgen we voor ecologische compensatie en streven we naar een hogere kwaliteit van het groen’. Bestaande groengebieden worden beschermd, aldus de woordvoerder. 

Zie ook: Basisschoolkinderen planten bomen in Abtswoudsepark | Omroep Delft