Enquête: ‘Verkeersveiligheid in Tanthof vraagt om maatregelen’

Veel bewoners van Tanthof zijn bezorgd over de verkeersveiligheid. Zo’n 44 procent vindt wandelen op de wegen in de wijk riskant. Dat blijkt uit een enquête onder buurtbewoners, die mede georganiseerd is door Veilig Verkeer Nederland. De hoop van buurtbewoners is dat de gemeente maatregelen neemt, zoals het plaatsen van drempels, het verbeteren van oversteekplaatsen of het verbreden van rijwegen.
Valkenlaan in Tanthof | Foto: Google Maps

De oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers worden veel genoemd als gevaarlijke punten, evenals de Valkenlaan en de Tanthofdreef. Buiten deze zijn er echter heel veel door bewoners benoemde risicopunten. Op de vraag waar het onveilig is, antwoordt een bewoner ‘de hele wijk Tanthof’. Vooral voor wandelaars en fietsers is het volgens de bewoners opletten geblazen. Vierenveertig procent vindt het als wandelaar gevaarlijk of heel gevaarlijk en ruim 38 procent van de fietsers ervaart hetzelfde. Dit is minder dan de helft, maar hierbij moet opgemerkt worden dat zowel bij fietsers (35%) als bij wandelaars (28%) een grote groep aangeeft de situatie ‘neutraal’ te noemen. De groep die de verkeerssituatie als (heel) veilig bestempelt is dan ook kleiner dan de groep die het (heel) onveilig vindt. 

Er komen ook enkele duidelijke redenen naar voren voor de onveiligheid. Hoge snelheden en agressief rijgedrag worden als belangrijkste oorzaken gezien. Daarom vragen de buurtbewoners om actie van de gemeente. Buiten de gevraagde maatregelen, adviseert Veilig Verkeer Nederland (VVN) ook dat de bezorgde buurtbewoners zelf in actie komen. ‘Gedragsbeïnvloeding’ is volgens VVN mogelijk met ‘buurtacties’. Voorbeeld hiervan is dat buurtbewoners zelf een snelheidsmeting uitvoeren langs de weg(en).