Eva Brussaard (Volt): ‘Burgers niet alleen meedenken, ook meebeslissen’
“Bij het terrassenbeleid bijvoorbeeld, dachten veel ondernemers dat ze mee konden denken, maar eigenlijk hoorden ze alleen een verhaal aan.” Bij allerlei besluiten van de gemeente is het belangrijk dat burgers en organisaties worden meegenomen, dat is participatie. Eva Brussaard wil de manier waarop dit participatieproces wordt vormgegeven in Delft veranderen.
Bij nieuwe projecten wil Brussaard een ‘startnotitie’, waarin geschreven staat wie er betrokken worden bij participatie en wat het doel is: informeren, mee laten denken, of ook meebeslissen. “Nu wordt participatie aan het toeval overgelaten”, zegt Brussaard vandaag tegen Omroep Delft. B&W passen participatie toe naar eigen goed dunken. De Volt-politica zou graag zien dat de raad hier meer over te zeggen krijgt. Ook hierom is dit pleidooi van belang, want de startnotitie zou goedgekeurd moeten worden door de gemeenteraad. Haar voorstel is het raadslid nog aan het uitwerken. Ze moet de beste manier om haar collega-raadsleden mee te krijgen vinden: “Misschien wordt het een initiatiefvoorstel, maar een motie is wellicht eerst beter.”
Burgerberaad
“Dit klinkt allemaal heel ambtelijk”, realiseert Brussaard zich. Haar doel is echter heel concreet: “We moeten burgers serieus nemen.” Daarom maakt ze zich hard voor ‘heldere en duidelijke communicatie’ tussen de gemeente en haar inwoners. Daarbij zegt ze: “We moeten burgers vaker echt mee laten beslissen.”
Hierom strijdt het gemeenteraadslid al langer voor een zogeheten ‘burgerberaad’. Dit is een gelote groep inwoners die de politiek adviseert of helpt te beslissen over een specifiek onderwerp. Brussaard vertelt aan Omroep Delft dat er in het verleden al voorstellen gedaan zijn om dit middel, of bijvoorbeeld referenda, toe te passen. Deze voorstellen sneuvelden tot op heden telkens: “Ze ruiken hoge kosten, of het onderwerp lijkt ze niet geschikt. En als de coalitie al weet wat ze willen…”