Evides staat stil bij 150 jaar veilig drinkwater

Het is vandaag de dag lastig voor te stellen, maar halverwege de negentiende eeuw was het enige water wat men in Delft dronk voornamelijk afkomstig van de grachten. Dit was overigens bijna overal zo. De grootste leverancier van drinkwater in Delft, Evides, staat dit jaar stil bij 150 jaar veilig drinkwater in Zuid-Holland.
De watertoren bij de Wateringsevest | Joram Niese

Toen anderhalve eeuw geleden het drinkwater werd geïntroduceerd, daalde het aantal cholera en tyfusepidemieën en was het eindelijk veilig om water te drinken. Ook nam enorme stankoverlast in de stad af. De eerste waterprojecten waren vooral bedoeld om de stank tegen te gaan. Men dacht destijds dat deze stank de ziekte veroorzaakte.

In Rotterdam werd in 1874 uiteindelijk de Drinkwaterleiding (DWL) opgericht. Het gebied waar DWL water leverde was erg groot. Ook in Delft werd het Rotterdamse water gedronken. Nog steeds liggen de waterzuiveringen van Evides dicht bij Rotterdam.

Waterdragers
Bij de oude watertoren aan de Wateringsevest staat een monument. Op het informatiebordje naast het monument staat dat het een om een “Geschenk van de burgerij op initiatief van de Delftsche Courant” gaat. De afgebeelde poppetjes op het monument zijn waterdragers, want “Op deze plaats verstrekte de Koninklijke Shell gratis drinkwater toe de Delftse watervoorziening te wensen overliet”.

Tekst gaat door onder de foto.

Monument van de waterdrager naast de watertoren | Joram Niese

Wat was er aan de hand? Het waterpeil op de plek waar voor Delft water werd gewonnen was in 1963 en 1964 ongewoon laag. Hierdoor stroomde zout zeewater op deze plek naar binnen, waardoor drinkwaterwinning onmogelijk was. Er werd aan de zuidkant van de stad water aangevoerd met wagens. Aan de noordzijde van Delft werden waterdragers ingezet om drinkwater uit Rijswijk te halen. Shell zorgde ervoor dat bij hun laboratorium schoon Haags water werd verstrekt aan de bewoners.

Tekst gaat door onder de foto.

Delftse bevolking haalt drinkwater bij Shell | Johannes Gerard Roghair, stadsarchief Delft

Vanzelfsprekendheid
Schoon drinkwater is dus niet altijd vanzelfsprekend geweest. En zelfs nu het er is, blijven zich zo nu en dan obstakels voordoen. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het drinkwater in Zuid-Holland heeft Evides een speciale webpagina aangemaakt.