Filmhuis Lumen verwelkomt 50.000e bezoeker in 50e jaar sinds oprichting

Sietje Piebenga, studente Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, was dinsdag 24 september de 50.000 bezoeker van het jaar. Daarmee kan het Filmhuis dat zich nu nog aan het Doelenplein bevindt een record vieren: nog nooit werd dit bezoekersaantal zo vroeg in het jaar behaald. In het jaar waarin het Filmhuis zijn 50e verjaardag viert, is dat nog een extra reden tot feest.
Sietje Piebenga ontvangt bloemen van Lumen-programmeur Luc Freijer | Foto: Filmhuis Lumen

Lumen kan de laatste tijd mooie cijfers overleggen. Vorig jaar ging het bezoekersrecord van het Filmhuis aan diggelen met een totaal van 65.193 filmkijkers. Dit jaar lijkt dit record opnieuw verbroken te worden: het Filmhuis verwacht in totaal meer dan 70.000 mensen te trekken dit jaar. Veel bezoekers kwamen volgens Lumen voor films als ‘Poor Things’ en ‘The Zone of Interest’, terwijl ‘The Substance’ het nu goed zou doen. Daarnaast spelen er in het Filmhuis klassieke films. Lumen laat weten: “Meer dan 12% van het bezoek bestaat inmiddels uit jongeren en studenten, een verviervoudiging ten opzichte van 2019.”

Nieuwbouw
Ondertussen zijn dit de laatste jaren van Lumen op de huidige locatie. Er wordt volop gewerkt aan een nieuw gebouw voor het Filmhuis, dat in het Van Leeuwenhoekpark komt. Deze locatie krijgt meer zalen dan de huidige, in totaal vier. Ook komt er een ‘groot zonnig terras’. In het voorjaar van 2026 moet deze locatie klaar voor gebruik zijn.

Daarnaast is Lumen met een hoop projecten bezig. Zo werd er recent de Filmwandeling Delft gelanceerd. Later dit jaar volgt het Delfts Film Fest (DEFF). Dit festival moet jaarlijks plaatsvinden en de eerste editie is van 6 tot 10 november. Op 18 oktober wordt het programma bekendgemaakt.