Gelatinebrug mogelijk op losse schroeven door fietsecoduct A13

De Gelatinebrug, die de TU-wijk met de nog te verwezenlijken wijk Schieoevers moet verbinden, staat op losse schroeven. Zo lijkt het althans. Deze brug is onderdeel van nog een ander groot project, namelijk: het metropolitaanse fietspad tussen Delft en Rotterdam-Alexander. En laat nu net dáár het een en ander aan de hand zijn.
De plaats waar de Gelatinebrug ongeveer moet komen te liggen | Joram Niese

Het klinkt allemaal mooi: een fietsroute tussen Rotterdam-Alexander en Delft, tussen de weilanden en polders langs Pijnacker en Nootdorp. Het moet mensen aansporen om de fiets te pakken in plaats van de auto, en het moet de algehele bereikbaarheid in de regio vergroten. Tóch zijn er een aantal punten van discussie.

In de huidige plannen staat dat er een fietsecoduct moet komen, over de A13 bij Pijnacker. Omwonenden stellen dit plan al langer ter discussie, voornamelijk omdat het een erg duur project dreigt te worden. Dit terwijl het ecoduct overbodig lijkt, en het de biodiversiteit in het gebied meer zou verstoren dan het ten goede komt. “Er zijn op dit moment al acht doorgangen onder de A13 door, een ecoduct kost erg veel geld. Het is logischer om de nieuwe fietsroute langs een al bestaand fietstunneltje te sturen”, zegt ook Gerrit Jan Valk van het CDA in Delft, één van de critici van dit punt. Echter vindt Valk dat de fietsroute er in zijn geheel wel degelijk moet komen. “Het is belangrijk om mensen ‘uit de auto’ te halen.”

Gelatinebrug
Maar, wat heeft de Gelatinebrug hier nu mee te maken? In het plan van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), projectleider van deze fietsroute, staat dat er subsidie is voor zowel het fietsecoduct als voor de Gelatinebrug. Niet alleen in Delft is het fietsecoduct punt van discussie, maar zeker ook in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp. Hier wordt er zelfs binnenkort over gestemd.

Enkele raadspartijen in Delft (ChristenUnie, VVD, CDA en Onafhankelijk Delft) maken zich zorgen. Mocht het fietsecoduct volledig worden weggestemd in de raad van Pijnacker-Nootdorp, dan wordt er gekeken naar de subsidievoorwaarden. Dit betekent dat de Gelatinebrug mogelijk ook niet meer gefinancierd wordt. Het college van Delft heeft namelijk aangegeven dat er ‘geen alternatieven’ zijn voor het fietsecoduct. Als die dus niet komt, loopt het gehele project op deze manier gevaar. In dat geval vervalt de financiering voor de Gelatinebrug ook, en moet de gemeente hier zelf wellicht voor opdraaien.


Link naar schriftelijke vragen. Naar verwachting geeft het college hier in januari antwoord op.