Gemeente Delft vangt 376 extra asielzoekers op
De gemeente Delft krijgt de verplichting om 376 extra plekken (met 50 alleenstaande jongeren) te creëren voor asielzoekers. Gemeenten in de regio moeten door de spreidingswet vóór komende zomer honderden asielzoekers meer opvangen dan ze zelf hadden voorzien. Dat schrijft asielminister Marjolein Faber (PVV) aan de provincie. Van dwang is voorlopig geen sprake: de provincie en de gemeenten krijgen een half jaar extra de tijd om afspraken te maken.
De spreidingswet zorgt sinds februari dit jaar geregeld voor discussies binnen de gemeenten. De meeste gemeenteraden kregen plannen onder de neus om gehoor te geven aan de spreidingswet en
naar minister Faber.
naar minister Faber.
Meer asielzoekers
Wat opvalt aan de nieuwe aantallen is dat er niet 10.702 asielzoekers opgevangen moeten worden, maar enkele honderden meer. Minister Faber wil dat er 11.304 asielzoekers worden opgevangen in het noordelijk deel van Zuid-Holland.
Maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Een paar gemeenten in de regio hebben namelijk al een streep gezet door plannen voor opvanglocaties. De opvangplekken die er al zijn in de gemeenten, gelden overigens wel voor de spreidingswet. Die moeten in elk geval tot 1 februari 2026 beschikbaar zijn.
Gemeenten zetten streep door plannen
Zo ging er een streep door opvangplannen in Pijnacker-Nootdorp. Daar zouden in eerste instantie tien jaar lang 250 asielzoekers worden opgevangen, met daarbij extra flexwoningen voor starters.
Maar die plannen strandden vanwege
, en de onzekerheid rond de spreidingswet. De wet moet namelijk komend jaar nog afgeschaft worden volgens minister Faber (PVV).
, en de onzekerheid rond de spreidingswet. De wet moet namelijk komend jaar nog afgeschaft worden volgens minister Faber (PVV).
Het Kabinet maakte in zijn coalitieakkoord al duidelijk dat de spreidingswet - de wet die ervoor zorgt dat alle asielzoekers eerlijk verdeeld worden over alle gemeenten - wordt ingetrokken.
De vraag is wanneer dat gebeurt. 'Hoe het intrekken er definitief uit komt te zien is op dit moment niet duidelijk. Tot het moment van intrekking blijft de wet van kracht', schreef minister Faber afgelopen vrijdag in haar brief aan de provincie.
Ook in Hillegom werden plannen voor een opvanglocatie met flexwoningen ingetrokken. Daarnaast heeft de gemeente Westland meermaals aangegeven weinig oren te hebben naar het maken van opvangplannen, hoewel er nu een
.
.
Volgens commissaris van de Koning Wouter Kolff wordt het moeilijk om aan de volledige taakstelling te voldoen. 'Graag wil ik onderstrepen hoe urgent en complex de situatie rondom asielopvang in onze provincie is.'
'Ruimte is schaars'
Volgens hem is 'de ruimte schaars', maar heeft de spreidingswet wel degelijk effect. De enige manier waarop de aantallen mogelijk wel gehaald worden, is als 'iedereen zijn steentje bijdraagt', zegt Kolff.
Het intrekken van plannen in een aantal gemeenten levert natuurlijk de vraag op of het überhaupt gaat lukken om genoeg asielzoekers in de regio op te vangen. En ook de vervolgvraag: wil de minister mogelijk overgaan tot dwang?
Dwang onzeker
Dat wordt in elk geval niet duidelijk in de brief die naar de provincie Zuid-Holland is gestuurd. Voorlopig krijgt de provincie van de minister de tijd om 'het overleg over de invulling van de resterende taak voort te zetten'.
'Ik heb er vertrouwen in dat u samen in goed overleg met de andere gemeenten in uw provincie tot een goede invulling en uitvoering van deze taak zult komen', tekent minister Faber daarover op in haar brief.
Bron: Omroep West