Gemeente wil meebetalen, toch is kans dat Westerpop verder gaat zeer klein

Waarschijnlijk komt Westerpop daadwerkelijk niet terug. In antwoord op schriftelijke vragen van Hart voor Delft schrijft B&W dat men bereid is mee te betalen aan een ‘een evenementenverzekering met slecht weer garantie’. Uit navraag van Omroep Delft blijkt echter dat deze mogelijkheid er al lag, voordat Westerpop besloot de stekker eruit te trekken. Ondertussen staan er geen nieuwe gesprekken tussen de organisatie van Westerpop en de gemeente in de planning.
Westerpop | Foto: MDJ photography/Stichting Westerpop

In antwoord op de schriftelijke vragen van Hart voor Delft-raadslid Lisette de Jongh-Swemer wordt uiteengezet dat er volgens B&W slechts één manier is waarop Westerpop door de gemeente geholpen kan worden. Probleem was volgens het stadsbestuur dat een subsidie om een ‘slecht weer garantie’ te bieden niet mogelijk is. Wel kan Westerpop zelf een evenementenverzekering met zo’n garantie sluiten. B&W schrijven: “Hiermee blijft het ondernemersrisico bij de stichting, maar dekt deze het zelf af. Een gemeente als Rotterdam verplicht een evenementenverzekering inclusief slecht weer dekking zelfs in de vergunningsvoorwaarden.” Verder schrijft B&W dat men heeft aangeboden ‘als geste’ mee te betalen aan zo’n verzekering. 

Opvallend is echter dat deze mogelijkheid, volgens de gemeente, al eerder besproken is met de organisatie van Westerpop. Eerder wees de gemeente een verzoek om een slecht weer garantie namelijk al af. Omroep Delft vroeg of er toentertijd ook al andere mogelijkheden om Westerpop te helpen onderzocht waren. Antwoord van de gemeentelijke woordvoering: “De conclusie van het onderzoek is dat de optie dat Westerpop zelf een slecht weer verzekering afsluit, mogelijk met financiële steun van de gemeente Delft, haalbaar is en de andere onderzochte opties niet. Deze optie is destijds ook op tafel gekomen.”

Geen nieuwe gesprekken
De brief die B&W naar de gemeenteraad stuurde in reactie op vragen van Hart voor Delft bevat dan ook geen nieuwe mogelijke oplossingen. “Er staan momenteel geen gesprekken ingepland, maar de gemeente is altijd bereid om opnieuw het gesprek aan te gaan,” schrijft de gemeente in reactie op Omroep Delft. Dit bevestigt dat er geen nieuwe mogelijkheden liggen, ten opzichte van de periode waarin de gemeente het verzoek van Westerpop afwees. Als er nieuwe mogelijkheden waren om Westerpop te ondersteunen, zou een gesprek met de organisatie van Westerpop immers plaatsvinden. 

Voor B&W lijkt het wel of niet verder bestaan van Westerpop echt bij de organisatie van het festival te liggen. De gemeentelijke woordvoering schrijft dat het bestuur van Westerpop de eerdere aanbiedingen van de gemeente om te helpen afwees. Dit op basis van een afweging die ‘meer redenen omvatte dan het al dan niet hebben van een slecht weer verzekering’. Hierbij schrijft de gemeente: “Het college heeft alle mogelijkheden onderzocht en inzichtelijk gemaakt. Het is aan het bestuur van Westerpop om een afweging te maken.”

Wethouder
Wat ook opvalt is de rol van wethouder Maaike Zwart. In een recente vergadering van een commissie van de gemeenteraad werd deze wethouder bevraagd over Westerpop. In deze vergadering wilde de wethouder niet veel zeggen over deze kwestie. “We hebben het helemaal uitgeplozen, maar dat ga ik nu niet plat slaan,” zei ze toen. Dat de mogelijkheden om Westerpop te helpen er al lagen voordat Westerpop bekendmaakte te stoppen, betekent dat zij al langer op de hoogte was, of moest zijn, van de situatie, zonder de gemeenteraad te informeren.