Gemeentelijke begroting 2025: lasten omhoog
Het college van B&W heeft de begroting voor 2025 aangeboden aan de gemeenteraad. Opvallend is dat gemeentelijke belastingen zoals de OZB omhoog gaan. De gemeente zegt hierover: “Die aanvullende verhoging is nodig om de begroting te kunnen sluiten, omdat het Rijk gemeenten onvoldoende geld geeft voor taken en voorzieningen.”
De woonlasten voor inwoners van Delft worden hoger. De Onroerende Zaakbelasting krijgt een inflatiecorrectie van 5,13 procent. Deze correctie komt bovenop een eerder afgesproken stijging van 6,51 procent. Ook reinigings- en rioolheffingen gaan omhoog, met respectievelijk 3,65 en 5,5 procent. B&W geeft aan dat de lastenverzwaringen nodig zijn om de begroting sluitend te krijgen en vanwege hogere kosten. Deze en andere plannen in de begroting moeten nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Deze neemt een besluit tijdens de Algemene Beschouwingen, die plaatsvinden op donderdag 7 november.
Tekorten
Financieel zit de gemeente in moeilijke tijden. Door deze belastingverhogingen lukt het nog om de cijfers in het zwart te houden, maar na 2025 doemen er grote tekorten op. Wethouder Martina Huijsmans (Financiën) zegt: “Het Rijk legt steeds meer taken bij gemeenten neer, maar de financiering hiervoor is vaak niet toereikend.”
De gemeente stevent af op ‘het ravijnjaar’. Vanaf 2026 krijgen Nederlandse gemeenten structureel minder geld, omdat het gemeentefonds minder geld krijgt van de nationale overheid. Hierdoor is het zo dat veel gemeenten, waaronder Delft, vanaf dit jaar lijken te gaan kampen met begrotingstekorten. Huijsmans zegt hierover: “Wij vinden het belangrijk dat we nu geen dingen wegbezuinigen die de stad echt nodig heeft. Dat maakt dat we nu en de komende jaren goed na moeten blijven denken over hoe we daarin de juiste keuzes maken.”
Grote opgaven
Ondanks de tekorten die eraan dreigen te komen, wil het college voorlopig nog wel grote investeringen doen. Zo wordt er volop geïnvesteerd in het programma Wij West, dat bedoeld is om te zorgen voor een betere toekomst voor de mensen in Voorhof, Buitenhof en Tanthof-West. Verschillende onderdelen van dit programma worden (mede-)gefinancierd door het Rijk. Of dit met het nieuwe kabinet na 2026 nog zo is, moet blijken. In de begroting staat: “Na 2026 is de financiering vanuit het Rijk nog onzeker. Samen met achttien andere gemeenten zijn wij doorlopend in gesprek met het Rijk over integrale en structurele financiering.”
Ook wordt er geld gestoken in de verdere ontwikkeling van het Innovatiedistrict Delft, bestaande uit de TU Campus en de Schieoevers. Vooral dit laatste gebied is een kostenpost: de gemeente is hier bezig een woon-werkgebied van te maken. Dit betekent dat er onder meer geïnvesteerd wordt in het bouwen van duizenden huizen in dit industriegebied. Een andere grote opvave waar veel geld naartoe gaat is de energietransitie. De gemeente investeert in verduurzaming. Dit doen ze bijvoorbeeld via ‘Energie in de Wijken’. In deze reserve staat 5,5 miljoen euro ter beschikking om te ‘verduurzamen door inwoners van kwetsbare wijken, door hen te ontzorgen, te helpen en waar nodig te subsidiëren’.
Kinderarmoede
Buiten deze opgaven zijn er ook andere projecten die geld gaan kosten. De al jaren besproken verbouwing van het Prinsenhof moet in 2025 van start gaan en de gemeente verwacht hier maar liefst 16 miljoen euro aan uit te geven.
Ook zijn er uitdagingen op het gebied van armoedebestrijding. “In Delft leven meer huishoudens in armoede in vergelijking met het landelijk gemiddelde of gemeenten in de regio Haaglanden (met uitzondering van Den Haag),” aldus staat in de begroting. Hierbij staat in een tabel dat 9% van de kinderen in Delft in armoede opgroeit, terwijl dit landelijk 6% is. B&W willen ook hier iets aan doen: “wij geven perspectief aan kinderen die opgroeien in armoede. Als gemeente verzachten we de gevolgen van armoede voor kinderen door financiële ondersteuningsmaatregelen en het vergroten van kansen voor kinderen, bijvoorbeeld in het onderwijs.
Bedrijfsruimte
De gemeente wil in 2025 volop inzetten in de groei van beschikbare bedrijfsruimte in Delft. In 2025 moet er een totaal van 373.000 vierkante meter aan bedrijfsruimte zijn, terwijl er nu 317.477 vierkante meter is. Dit betekent dat er bijna 60.000 vierkante meter bij moet. Dit wil men, omdat er met meer bedrijfsruimte waarschijnlijk ook meer bedrijven in Delft gevestigd worden. En dit levert meer werkgelegenheid op. Dat is van belang, want er komen steeds meer mensen in Delft.