Gemeentelijke handhaving in de knel: ‘uitdaging capaciteit op orde te krijgen’

“Het is een uitdaging om nieuwe mensen aan te trekken om de capaciteit op orde te krijgen.” Dat schrijft B&W in reactie op vragen van Hart voor Delft over de gemeentelijke handhaving. Dit terwijl bepaalde taken van de handhaving uitgebreid worden: “De komende tijd zal er extra inzet komen op de handhaving van terrassen.”
Stadskantoor, ter illustratie

“De kwaliteit van leven in onze prachtige stad Delft wordt sterk beïnvloed door de mate waarin we in staat zijn om de openbare orde te handhaven en overlast tegen te gaan.” Zo begint Hart voor Delft-lid Daan Stellingwerf zijn brief met schriftelijke vragen. Aanleiding voor zijn schrijven is een zorg over de in zijn optiek zo belangrijke handhaving. Hij verwijst naar een Utrechts rapport waaruit blijkt dat de handhaving aldaar onder druk staat: “Hoewel dit rapport specifiek op Utrecht gericht is, roept het de vraag op of vergelijkbare uitdagingen ook in Delft aanwezig zijn.” Antwoord van B&W op deze prangende vraag: “Ja.”

Werk-en-leer-traject
Iets uitgebreider vervolgt het stadsbestuur: “De huidige bezetting van Toezicht en Handhaving is onvoldoende om alle handhavingstaken in te kunnen vullen. Ondanks dat weet Toezicht en Handhaving veel taken te verrichten.” In de reactie benadrukken burgemeester en wethouders dat het personeelstekort bij de handhaving geen gevolg is van een te klein budget. “Het huidige budget voor handhaving is voldoende toereikend om de taken uit te voeren”, schrijft men. Daarbij geven de bestuurders aan dat het budget de komende jaren zal ‘groeien met de stad’. B&W schrijft: “De druk op de openbare ruimte zal blijven toenemen, wat een geleidelijke toename van de noodzakelijke handhavingscapaciteit met zich meebrengt.”

Handhaving heeft echter simpelweg meer personeel nodig. Het stadsbestuur schrijft dat de afdeling Toezicht en Handhaving hieraan werkt, onder meer door ‘te scholen naar handhaver of toezichthouder middels een werk-en-leer-traject’. Hierbij wordt ook direct een waarschuwing gegeven: “Bij gebrek aan personeel krijgen nieuwe medewerkers wellicht minder intensieve begeleiding en coaching dan gewenst.”