Gemeenteraad kiest voor doneerringen bij vuilnisbakken

De gemeenteraad van Delft wil dat er doneerringen of speciale donatiebakken komen aan prullenbakken in de stad. Zo kunnen Delftenaren hun statiegeldflesjes en -blikjes gemakkelijk achterlaten voor mensen die ze willen inzamelen.
Doneerringen aan prullenbak | Foto: Omroep West

Janne Gerritsen (D66) moedigde haar collega-raadsleden aan voor doneerringen te kiezen. Zij stelde dat er al sinds 2023 gezocht wordt naar manieren om het makkelijker te maken voor mensen die prullenbakken afgaan voor de statiegeldflesjes of -blikjes. De doneerringen of -bakken moeten daarbij helpen meer te recyclen en om de stad schoner te houden, want mensen hoeven niet meer door de prullenbak te rommelen om bij de blikjes of flesjes te komen.

De straat op
“Statiegeld heeft het zwerfafval al verminderd, maar we zijn er nog niet,” stelde Mathijn Brink (STIP). “Ook in Delft eindigen veel flesjes gewoon in de prullenbak.” Samen met Simon de Rijk (PvdA) trok hij donderdagmiddag de stad in om de proef op de som te nemen.

Bewapend met schoonmaakhandschoenen en een vuilniszak troffen ze prullenbakken aan die al waren opengetrokken. In een uur tijd verzamelden ze 7 glazen flesjes, 14 plastic flesjes en 9 blikjes. Onderweg spraken ze een statiegeldverzamelaar die aangaf dagelijks zo’n twintig euro te verdienen met ingezamelde flesjes, zo vertelde Brink.

Kritiek en kanttekeningen
Niet alle partijen waren daarmee overtuigd van het nut of de noodzaak van het plan. Joost van der Sluis (SP) waarschuwde voor het uitbuiten van mensen in kwetsbare situaties: “Als de gemeente wil dat mensen andermans flessen opruimen, dan moet het ook een betaalde baan zijn.”En volgens Marcel Koelewijn (Hart voor Delft) blijven mensen sowieso de prullenbakken doorspitten: “Voor de zekerheid.”

Ook Jorrit Treffers (Volt) gaf duidelijk aan niet veel te zien in het plan. Hij droeg hierbij aan dat het plaatsen van ringen in andere steden in Nederland en Europa geprobeerd was, maar met weinig succes.

Draai
Klaas Herrema van GroenLinks leek ook niet veel te voelen voor de plannen. Hij gaf aan het als de verantwoordelijkheid van de verpakkingsbranche te zien om te zorgen dat er beter gerecycled wordt. En het klopt dat er afspraken zijn met die industrie, om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk statiegeldflesjes en -blikjes ingeleverd worden.

Maar middenin de vergadering draaide GroenLinks. Waar Herrema eerder skeptisch leek, gaf hij plotseling aan achter het plan te te staan: "Ik ben ervan overtuigd dat dit gaat werken." En met de stemmen van de GroenLinks, was er toch een meerderheid voor het plan. Daarmee lijken de doneerringen er te komen.