Gemeenteraad wil zich niet vastpinnen op nieuwbouw Theater De Veste

De gemeenteraad heeft nog geen voorkeur uitgesproken voor nieuwbouw van Theater De Veste. Het college wilde deze voorkeur al wel horen, maar een meerderheid van de gemeenteraad wil eerst weten hoe burgemeester en wethouders aan het geld voor dit project denken te komen.
Theater De Veste

Een ruime meerderheid nam in de gemeenteraad van dinsdag 3 december een amendement aan, waarin staat dat de gemeenteraad nog geen voorkeur uitspreekt en wacht op de financiële strategie van B&W. Alleen de studentenpartij en de Socialistische Partij stemden tegen dit amendement. SP-fractievoorzitter Joost van der Sluis zette de partijen die nog geen voorkeur uitspreken weg als mensen die blijkbaar niets hebben met theater. Hij noemde deze partijen een ‘cultureel conservatieve coalitie’.

‘Cultureel conservatieve coalitie’
Dit zal een bestempeling zijn waar de partijen die deel uitmaakten van deze groep zich niet in kunnen vinden. Van der Sluis meent dat (een deel van) deze partijen simpelweg geen nieuw theater willen in de stad. Heera Dijk (D66), een van de leiders binnen wat Van der Sluis de ‘cultureel conservatieve coalitie’ noemt, zei voorafgaand aan de vergadering al: “Nieuwbouw klinkt aantrekkelijk, maar het brengt hoge investeringskosten met zich mee en heeft een lange terugverdientijd. Het gaat om enorm veel geld, en de vraag is: waar halen we dat vandaan?” 

En veel geld gaat het inderdaad kosten. Uit schattingen van B&W zelf komt een bedrag van minimaal 80 miljoen euro naar voren. Dit noemt men een ‘investering’. “Maar”, zo stelt Dijk in de vergadering van de gemeenteraad, “een investering doe je met de verwachting het geld terug te verdienen.” Of dat in het geval van een nieuw gebouw voor De Veste gebeuren gaat is nog lang niet gezegd, volgens Dijk. Sterker nog, zij ziet dat de verwachting is dat er bij de Veste ieder jaar 3 miljoen bijgelegd moet worden aan exploitatiekosten.

Politieke splijtzwam
Nu al besluiten over een voorkeur is wat Dijk betreft dan ook voorbarig. Zij wil eerst een financiële strategie zien. Gerrit Jan Valk, naast Dijk de belangrijkste indiener van het amendement, is het hiermee eens: “Als we kiezen voor nieuwbouw, betekent dit dat de politiek de komende tien, vijftien jaar op andere posten zal moeten bezuinigen. Daar willen we ons nu nog niet op vastleggen.”

Hij stelde in de vergadering ook dat Theater De Veste, als de voorkeur voor nieuwbouw uitgesproken zou worden, ‘een politieke splijtzwam' kan worden. “Dat verdient het theater niet”, zegt Valk. Ook wethouder Frank van Vliet (cultuur, GroenLinks) zag dat er politieke noodzaak was om met het voorstel van D66 en CDA mee te gaan. Hij zei dat hij geen bezwaar had tegen dit amendement, “Mede omdat ik zie dat de raad eensgezind is over de volgende stap in het proces.”

Onduidelijkheid
Aan het eind van de vergadering is de gemeenteraad inderdaad eensgezind: het op tafel liggende voorstel om aan de slag te gaan met de financiële strategie voor de toekomst van De Veste werd unaniem aangenomen. En alleen STIP en de SP weigerden in te stemmen met het amendement. De politieke verdeeldheid over De Veste lijkt hiermee uit de lucht. 

Gevolg is wel dat het onduidelijk blijft wat er gaat gebeuren met De Veste. Hier ligt ook een zorg van Van der Sluis. Volgens hem ontstaat er nu een schimmige situatie waarin iedereen in de stad weet dat er iets met De Veste gaat gebeuren, maar dat dit geen nieuwbouw mag heten. Waar Valk het amendement verdedigt door te stellen dat het ‘de politieke angel uit de discussie haalt’, pareert Van der Sluis: “Dit zorgt juist voor blijvende discussie.”

Potentiële investeerders
Hier krijgt Van der Sluis bijval van Julian Gommers (STIP). Deze is bang dat onduidelijkheid vanuit de gemeenteraad potentiële investeerders in het project afschrikt. Dit bezwaar woog voor de meerderheid van de gemeenteraad echter niet zwaar genoeg. Daarmee is er vanuit de gemeente nog altijd weinig echt duidelijk over de toekomst van De Veste.