Genestetkerk wordt Cultuurtempel

Als het aan Arjen Pels Rijcken en de rest van het bestuur van de Stichting Cultuurtempel De Pels ligt, wordt de voormalige Genestetkerk aan de Oude Delft een plek wordt waar Cultuur met een hoofdletter wordt geschreven. Gistermiddag gaf Pels Rijcken, de huidige eigenaar van de kerk, een toelichting op de plannen.
Genestetkerk | Archief

Renovatie, dat is de eerste stap in de transformatie van ‘schuilkerk’ naar cultuurtempel. Pels Rijcken: ‘Als de vergunningen rond zijn, start  de verbouwing van het pand in april volgend jaar. En er moet heel wat gebeuren; er is zo’n vier ton aan achterstallig onderhoud. Onze eerste actie was het leegmaken van de kerk; veel kerk gerelateerde zaken zijn naar de Remonstrantse Broederschap in Rotterdam gegaan. Daarna zijn de kerkbanken eruit gehaald en die wachten nu op een goede bestemming.’ 

Antiek Orgel
Het antieke orgel wordt gerestaureerd, en ook enkele andere sfeerbepalende meubelstukken blijven staan. Onder de vloer van de kerk is een enorme kelderruimte ontdekt die vol ligt met puin. Afkomstig van een ooit afgebroken kerk uit de 17e eeuw en een mouterij. Pels Rijcken: ‘daar gaan we niks mee doen aangezien het Rijk ongeveer 8 euro per scherf rekent als het gaat om het weghalen en schoonmaken’.

Geschiedenis
Het is de bedoeling van de stichting dat de nadruk op culturele evenementen komt te liggen. In de loop van de komende maanden, zo vertelde Pels Rijcken, zal steeds duidelijker worden welke groepen, bedrijven en culturele organisaties gebruik willen maken van De Pels. De prijzen voor incidenteel gebruik variëren van 550 tot 1500 euro voor een dagdeel / dag. 

De Génestetkerk is een Remonstrantse kerk uit 1896 en is te vinden achter een poort aan de Oude Delft op een binnenterrein van de vroegere schuilkerk. Het is een ontwerp van Leonard Couvée. De kerk is genoemd naar predikant en dichter Peter Augustus de Génestet. Zijn portretmedaillon hangt boven de toegangspoort.

Begroting
De totale verbouwing van de Cultuurtempel komt uit op 1,3 miljoen euro. Een deel van de kosten wordt door externe partijen zoals het Nationaal Restauratie Fonds gedekt. Dan blijft er nog 220.000 euro over waarvor dekking wordt gezocht bij sponsors, particulieren en andere culturele organisaties. De Gemeente is niet betrokken als het gaat om subsidie, dekkende inkomsten moeten komen uit de exploitatie. De Gemeente Delft verleent een evenementen-vergunning; daarmee is het pand niet gratis of openbaar toegankelijk, maar levert het wel een horecavergunning op voor commerciële en besloten evenementen.

Exploitatie
De exploitatie van het Cultuurtempel De Pels gaat verzorgd worden door HÉ, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het organiseren van evenementen. In Delft doen ze dat al in het Prinsenhof en het Meisjeshuis. De verhouding tussen cultuur en evenementen ligt ongeveer op 50 – 50 procent.

Iets moois
Arjen Pels Rijcken heeft vertrouwen in de toekomst: ‘Natuurlijk is er een aanloop in de exploitatie, maar gezien de locatie en onze wil om er cultureel iets moois van te maken, komt het goed. Afstemming, verbinding en samenwerking zijn voor ons van wezenlijk belang.

Artist Impression Cultuurtempel
Fotograaf: Archief