Grauwe elektriciteitskastjes opgefleurd tot Delftsblauwe kunstwerken


In de Sint Olofspoort zijn negen grauwe elektriciteitskastjes omgetoverd tot fleurige Delftsblauwe kunstwerken. Op 15 oktober worden de kastjes aan de Sint Olofspoort officieel ‘geopend’ door wethouder Bas Vollebregt.

Niels Back, een van de bewoners bij de Sint Olofsbuurt in Hof van Delft vertelt over het project. ‘’Anderhalf jaar geleden kwam ik in Delft wonen, precies tijdens de eerste lockdown. Net als een aantal buurtbewoners kijken wij uit op maar liefst negen elektriciteitskastjes aan de Sint Olofspoort die er rommelig en grauw uitzagen.’’

Meisje met de Parel
Back vond dat dat anders moest: ‘’Na wat telefoontjes naar de gemeente kwamen we terecht bij Sanne van ’t Hof, regisseur publiek belang. Zij legde ons precies uit wat je moet doen om subsidie te krijgen voor zoiets. Je kunt een bedrag per kastje krijgen, dus met negen stuks konden we er echt iets van maken.”

Lees ook: Tijdens deze wandeling hoor je alles over de toekomstplannen van de Reinier de Graaf- en Juniusbuurt >

Mieke Bosch, buurvrouw van Back, benaderde vervolgens kunstschilder Joost Konings. Back, een vriend van Back – Boy Trip – en Joost Konings zijn vervolgens samen gaan nadenken over het ontwerp. Uit het boek ‘De Canon van Delft’ van Delfia Batavorum haalde het trio een aantal hoogtepunten om op de kastjes te schilderen.

De kastjes laten de geschiedenis van Delft zien, van het Meisje met de Parel tot de zonneauto van de TU, zo vertelt Back. ‘’Het is echt een project van de buurt geworden. Het is goed voor de sociale cohesie: je leert bewoners kennen die je anders misschien niet zo snel ontmoet.’’

Subsidie
Back: ‘’En met de schilderingen ziet de steeg er nu heel leuk uit – trouwens ook aantrekkelijk voor toeristen. Wat ik ook mooi vind aan deze subsidie, is dat we zo een Delftse kunstenaar een podium hebben kunnen bieden. Met resultaat!”

Wil je mee doen aan het project en ook een elektriciteitskastje bij jou in de straat of buurt een elektriciteitskastje verfraaien? Dan kun je contact opnemen via de website van de gemeente Delft. De gemeente kan toestemming bij Stedin vragen en advies geven over het traject. Ook kun je een eenmalige subsidie aanvragen van maximaal 500 euro per kastje.