Groningen start met corona sneltesten als voorwaarde voor deelname onderwijs, volgt Delft?
Aan de Rijksuniversiteit Groingen (RUG) begint maandag 18 januari een proef waarbij studenten vooraf aan een tentamen worden getest op het coronavirus. Na drie uur ontvangen de geteste studenten de uitslag en weten ze of ze mee mogen doen. De TU Delft bereid zich voor op eenzelfde proef.
De proef die aan de RUG wordt uitgevoerd kan de eerste stap zijn in het mogelijk hervatten van fysieke lessen. Eerder schreven wij al dat de TU Delft ook bezig is met plannen om sneltesten in te zetten om fysiek onderwijs weer mogelijk te maken.
Tentamen
Ook de TU is bezig met de voorbereidingen van eenzelfde proef als de RUG nu uitvoert. Overigens betekent een positieve test aan de RUG niet dat studenten het tentamen niet meer kunnen maken. De studenten kunnen het later inhalen of in sommige gevallen online doen.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) hoopt op goede resultaten: ‘’Als de pilots een succes zijn, dan willen wij dat sneltesten echt ingezet gaan worden door het hele land om meer fysiek onderwijs mogelijk te maken op een veilige manier”, zegt voorzitter Lyle Muns tegen de Telegraaf. Hij zegt dat het gebrek aan onderwijs ter plaatse ‘studenten begint op te breken'. Zowel voor de onderwijskwaliteit als voor het welzijn van de studenten noemt Muns het belangrijk dat er snel weer perspectief komt.
Uitkomst
Het gaat om een grote groep studenten die op dit moment thuisonderwijs volgen: 700.000 universitaire en hbo-studenten én 500.000 mbo-studenten. Naast tentamens moeten ze ook vrijwel alle hoor- en werkcolleges vanuit huis volgen. Opvallend genoeg behaalt deze groep wel meer studiepunten.
Maar onlangs meldde het NRC Handelsblad nog dat deze studenten ook vaker eenzaam en somber zijn. Sneltesten om toch fysiek onderwijs te kunnen volgen zou voor deze studenten mogelijk een uitkomst kunnen bieden.
Chemische lekkage beschadigt lak en ruiten van auto’s in Prinsenhofgarage >
Want zo stelt de LSVb tegen de Telegraaf, meteen een volledige terugkeer naar het fysieke onderwijs zal er voorlopig nog niet inzitten. Maar de organisatie denkt wel dat de sneltesten een onderdeel kunnen zijn van de oplossing, zeker zolang nog geen grote groepen mensen zijn gevaccineerd.