Groot Onderhoud aan de Kruithuisbrug in Delft: Einde Werkzaamheden in Zicht

Na maanden van intensief groot onderhoud aan de Kruithuisbrug in Delft, nadert het einde van de werkzaamheden. De brug, die een belangrijke verkeersader vormt over de Delftse Schie, is cruciaal voor de bereikbaarheid van Delft en omstreken. Het groot onderhoud verloopt volledig volgens planning, en de brug zal binnenkort weer in volle glorie beschikbaar zijn voor alle vormen van verkeer.

Laatste afsluitingen voor tests

Voordat de werkzaamheden definitief worden afgerond, zal de Kruithuisbrug nog twee keer volledig afgesloten zijn voor al het verkeer. De eerste afsluiting vindt plaats van woensdagavond 21 augustus om 20.00 uur tot maandagochtend 26 augustus om 06.00 uur. Gedurende deze periode wordt de brugbediening op locatie getest. Voor automobilisten zijn er omleidingsroutes ingesteld, terwijl fietsers en voetgangers gebruik kunnen maken van alternatieve routes zoals de Abtswoudsebrug. Het vaarverkeer onder de brug zal tijdelijk beperkt zijn tot een doorvaarthoogte van 5,40 meter.
De tweede en laatste afsluiting staat gepland van zaterdagavond 31 augustus om 20.00 uur tot zondagochtend 1 september om 06.00 uur. Dit keer wordt de brugbediening op afstand getest, waarna de brug weer volledig operationeel zal zijn. Naar verwachting zal de brug de komende vijftien jaar geen groot onderhoud meer nodig hebben.

Uitgebreid onderhoud voor duurzaamheid

Het groot onderhoud aan de Kruithuisbrug omvatte een breed scala aan werkzaamheden om de brug in optimale conditie te houden. De staalconstructie is grondig nagekeken en hersteld, terwijl ook schades en scheuren in het beton zijn gerepareerd. Daarnaast zijn de remmen en motor van de brug vervangen en zijn er noodmotoren geïnstalleerd voor noodgevallen. De brugbesturing en overige installaties zijn gemoderniseerd, en er is een nieuwe asfaltlaag, slijtlaag en belijning aangebracht om de veiligheid van het verkeer te waarborgen. Tot slot is de brug opnieuw geschilderd, waardoor deze er weer als nieuw uitziet.

Minimale hinder voor verkeer

Tijdens de werkzaamheden is er alles aan gedaan om de hinder voor het verkeer zo veel mogelijk te beperken. De afsluitingen van de brug vonden grotendeels ’s avonds en ’s nachts plaats, zodat het verkeer overdag minimaal werd verstoord. In de periodes waarin de brug gedeeltelijk afgesloten was, bleef er in beide richtingen één rijstrook open, waardoor het verkeer met aangepaste snelheid kon doorrijden.

Vooruitblik

Met het einde van de werkzaamheden in zicht, kan het verkeer over enkele weken weer als vanouds over de Kruithuisbrug rijden. De provincie heeft er alles aan gedaan om de brug weer in topconditie te brengen, zodat deze veilig en betrouwbaar blijft voor de komende vijftien jaar. De Kruithuisbrug zal daarmee haar rol als belangrijke verkeersader in de regio Delft blijven vervullen.

Werkzaamheden aan Kruithuisbrug - Foto: Frans van Rijnswou