HAK werkt aan een intelligent groentebord waardoor kinderen meer groenten willen eten

Groentenconservenfabrikant HAK werkt aan een ‘intelligent groentebord’ waarmee het bedrijf kinderen onbewust wil gaan verleiden om meer groenten te eten. Volgens het bedrijf is de groenteconsumptie van kinderen tussen de vier en acht jaar oud een serieus probleem. Wij spraken Delftse kinderdiëtiste Marjolein de Nie.

Het bord van HAK dat vanaf begin 2021 op de markt zal komen, is tot stand gekomen op basis van wetenschappelijke inzichten. De Wagening University & Research (WUR) heeft voor de conservenproducent onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van zintuigelijke beïnvloeding op het onbewuste eetgedrag. Daar hebben de onderzoekers specifiek aandacht aan besteed, zodat kinderen meer groenten willen eten en daarmee ook gezonde eetpatronen creëren, zo schrijft HAK.

Strijd

Voor veel ouders is het stimuleren van hun kinderen om groenten te eten een hele strijd. In de praktijk blijkt volgens HAK dat kinderen gemiddeld niet boven de 73 gram groente per dag uitkomen. Terwijl de gezondheidsrichtlijnen van het Voedingscentrum 100-150 gram groenten per dag voor deze groep kinderen voorschrijven. Daarnaast zou veertig procent minder dan vijf dagen per week groenten eten.

Heb je dit al gelezen? TU Delft studente bedenkt stoel die rugpijn verlicht en wint award >

Voor volwassenen is de richtlijn om 200 gram groenten per dag te eten, maar dat getal wordt ook niet behaald: volwassen Nederlanders eten gemiddeld 131 gram per dag. Maar er zijn grote verschillen onder de Nederlandse bevolking terug te vinden: ‘’Er is bijvoorbeeld een verschil tussen laag en hoog opgeleide ouders,’’ aldus kinderdiëtiste Marjolein de Nie.

Wennen

Zo blijkt uit onderzoek van de CBS dat hoogopgeleiden meer groenten consumeren dan laagopgeleiden en dat de kinderen van hoogopgeleiden ouders ook méér groenten eten. Van de kinderen (een t/m twaalf jaar) met laagopgeleiden ouders at 38 procent volgens de norm groenten en ruim 46 procent van de kinderen met hoogopgeleiden ouders.

Daarnaast is volgens De Nie belangrijk om kinderen goede gewoontes aan te leren waarbij de rol van ouders als opvoeders essentieel is: ‘’Geven de ouders het kind wat het kind wil of blijven ze consequent [groenten, red.] aanbieden en zelf het goede voorbeeld geven. Het is belangrijk om voldoende vaak groenten aan te bieden en peuters moeten het ook leren eten (minimaal 10-15 keer aanbieden) en leren wennen aan de smaak.’’

Struikelblok

De voedingsdeskundige van HAK Mirjam van Delft, wie tevens kinderdiëtist is, beaamt dit: “Het eten van te weinig groente ontstaat vaak in de peutertijd. De overgang van gepureerd voedsel naar ‘mee eten met de pot’ kan hierin een struikelblok zijn. Met name groente wordt dan niet, of in kleinere hoeveelheden gegeten. En dit werkt weer vaak door als het kind ouder wordt. Hoe eerder een kind (ongemerkt) groente eet, hoe makkelijker dit ook later zal gaan.”

Daarnaast stelt Van Delft dat het belangrijk is om groente op jonge leeftijd op verschillende manieren aan te bieden, wat de Delftse De Nie ook benadrukt: ‘’Groenten kunnen op verschillende manieren (gekookt, gegrilld, als soep of saus, verwerkt in eenpansgerecht of ovenschotel etc.) aangeboden worden om de consumptie te verhogen.’’

Vacineren is misschien niet mogelijk: GGD Haaglanden onzeker of vaccineren al mogelijk is vanaf januari, nog geen locatie >

Volgens Van Delft heeft de weerstand tegen groenten een logische verklaring: ‘’Bittere of zure dingen bleken vroeger, toen we nog jagers en verzamelaars waren, vaak oneetbaar of zelfs giftig. Zoete dingen waren vaak gewoon te eten. Dat is de reden dat we een voorkeur hebben voor zoete dingen. Daarnaast vinden we bitter en zuur van nature niet heel lekker. En veel groenten smaken een beetje bitter, vooral bladgroenten.’’

Futuristische bord

Maar volgens Van Delft en De Nie kunnen kinderen juist dit patroon van wel en genoeg groenten eten makkelijk aanleren doordat de ouders hen deze aanbieden en doordat de ouders variëren met smaken en bereidingswijzen. En daar wil HAK nu op inspelen.

Nicole Freid, Directeur Innovatie en Marketing bij HAK: ”Daarom zijn we gaan nadenken hoe we kinderen kunnen helpen meer groente te eten. In plaats van te vertellen wat moet, zijn we gaan kijken hoe we dit groenteconsumptie-probleem zo dicht mogelijk bij het eetmoment van kinderen zelf, dus aan tafel en zonder te veel gedoe en op subtiele wijze, konden aanpakken. Zo zijn we de onbewuste invloed dat een bord heeft op onze groenteconsumptie samen met experts gaan onderzoeken.”

Tip! Af van je dennenboom? Dump hem niet zomaar op straat! >

Daarom is HAK volop bezig met de ontwikkeling van een bord waardoor kinderen meer groenten willen eten en waardoor dus ook gezonde eetpatronen worden gecreëerd. Er is nog weinig bekend over het futuristische bord van HAK maar begin 2021 presenteert het groenteconservenbedrijf de onderliggende inzichten, prototypes en het definitieve ontwerp van het bord dat dan op de markt komt.