Heropend Royal Delft Museum begint met Van Ruisdael tot Frytom

Maandag 7 november heropent het Royal Delft Museum - het fabrieksmuseum voor Delfts aardewerk - haar deuren. Sinds het verkrijgen van de officiële museumstatus in 2021, ondergaat het museum in stappen een metamorfose. De bestaande museumzalen zijn inmiddels gerenoveerd en het museum is uitgebreid met een nieuwe expositiezaal. Op de dag van de opening begint daar de eerste wisseltentoonstelling: ‘Van Ruisdael tot Frytom – 17e-eeuwse kunst of ambacht?

In de nieuwe expositiezaal zal een reeks van wisselende tentoonstellingen worden gehouden, waarbij telkens wordt gezocht naar de link tussen Delfts aardewerk en kunst. De eerste tentoonstelling ‘Van Ruisdael tot Frytom’ bestaat uit werken op doek en plateel van de 17e-eeuwse Nederlandse landschapschilders Van Ruisdael en Van Frytom. Beiden leefden ten tijde van de oprichting van De Koninklijke Porceleyne Fles in 1653.

Nooit eerder samen vertoond

Jacob van Ruisdael schilderde op doek en Frederik van Frytom schilderde vooral op plateel (plaques), maar ook op doek. De werken van Van Ruisdael en Van Frytom werden nog nooit eerder samen vertoond. Jolanda van den Berg, directeur Royal Delft Museum: ‘In de 19e en 20e eeuw werd schilderkunst op doek gezien als kunst en schilderen op keramiek als een ambacht. Door beide kunstenaars naast elkaar te exposeren, willen we de bezoekers de vraag voorleggen: Wat is nu kunst? En wat is ambacht?’

Eerste expositie Van Frytom sinds 1968
Het is meer dan 50 jaar geleden dat er zoveel Van Frytom’s bij elkaar geëxposeerd werden. “Ruim de helft van Van Frytom’s oeuvre wereldwijd is de komende maanden bij Royal Delft Museum te zien. En daar zijn we als museum heel trots op”, aldus Van den Berg.

Frederik van Frytom. Plaque met rivierlandschap.