Het college van bestuur van de TU Delft vertrekt
Een volledige wisseling van de wacht in het hoogste orgaan van de TU Delft: beide zittende bestuurders vertrekken in het komende jaar. Dat is volgens hun woordvoerder geen gehoor aan de vele oproepen daartoe, maar een strategische zet.
Twee bestuurders van de TU Delft, waaronder voorzitter Tim van der Hagen, gaan hun taken neerleggen. Dit nadat bestuurder Rob Mudde eerder al aankondigde het voor gezien te houden. Dat melden het college van bestuur (cvb) en de raad van toezicht (rvt) van de TU woensdag in een intern bericht. Voorzitter en rector magnificus Van der Hagen geeft het stokje in januari 2026 door aan zijn opvolger. Voor Marien van der Meer (vice president operations) zit een tweede termijn er niet in. Zij stopt per augustus. Dit meldt universiteitsblad Delta.
Het is een onverwachte leegloop nadat vorig jaar nog werd besloten dat Van der Hagen een derde termijn in zou gaan – tot zijn pensionering in oktober 2026. Hij kiest zelf voor een eerder vertrek, aldus een woordvoerder. Wel blijft hij tot zijn pensioendatum aan bij de TU in een nog onbekende rol.
Oproepen tot vertrek
Het opstappen van de bestuursleden is een lang gekoesterde wens van veel personeelsleden en studenten sinds de Inspectie van Onderwijs in maart kwam met haar vernietigende rapport over sociale onveiligheid op de TU Delft. Daarin uitte de inspectie stevige kritiek op de rol van het cvb. Ondanks die aantijgingen, toen al in concept bekend bij het cvb en de rvt, werd Van der Hagen in februari aangesteld voor een derde termijn.
De inspectie zelf heeft ‘weinig vertrouwen’ dat het door haar geconstateerde wanbeheer op de TU Delft door het huidige cvb kan en zal worden hersteld, bleek in juni. Ook de speciaal opgerichte actiegroep Students and Staff for Society roept al sinds de rapportpublicatie op tot vertrek. De leden vertelden Delta in april ‘geen mogelijkheid tot herstel’ te zien van hun ‘volledig geschonden’ vertrouwen. In september vroegen zij de inspectie ‘de posities van de huidige leden van het cvb en de rvt te heroverwegen’.
Vakbond CNV Onderwijs concludeert ‘dat het college zelf verandering in de weg staat’, schreef de bondsvoorzitter in oktober in een brief aan onderwijsminister Bruins. Toch is het niet zo dat Van der Hagen en Van der Meer vertrekken vanwege de sociale onveiligheid, zegt hun woordvoerder. “Die besluiten zijn niet genomen onder ‘druk van’, wel met aandacht voor de grote dossiers.”
Geen dubbelrol
De opvolger van Tim van der Hagen wordt nadrukkelijk collegevoorzitter, niet tevens rector magnificus, aldus het bericht. Anders dan Van der Hagen bekleedt de nieuwe voorzitter dus geen dubbelrol. De TU Delft gaat daarmee terug naar het bestuursmodel van vóór 2018.
Tot dan toe werden de rollen van rector magnificus en collegevoorzitter toebedeeld aan verschillende personen. Dat model is het gangbaarst op Nederlandse universiteiten. Alleen Tilburg en Delft kennen de combifunctie momenteel; de Universiteit Leiden stopte er in 2021 na zestien jaar mee.