Hoe moet het verder met de kermis?

Er wordt vaker overlast ervaren als de kermis in de stad is. Soms leidt het evenement zelfs tot geweldsincidenten. Zo ook afgelopen vrijdag. Ooit werd geopperd de kermis op een alternatieve locatie te houden, maar hij staat nog altijd in de binnenstad. 

Al voordat de kermis dit jaar begon waren er zorgen. ‘Raadsvergadering naar dinsdag verplaatst vanwege de overlast van de kermis. Bewoners en ondernemers aan de Markt hebben die keuze echter niet. Ook hun panden zijn vaak monumenten zonder goede geluidsisolatie,’ zo schrijft de Belangenvereniging Binnenstad Noord op X (tot voor kort Twitter).  

Naast geluidsoverlast leverde de kermis nu ook een vechtpartij met de politie op. Is het tijd om de kermis te verplaatsen, of misschien zelfs helemaal af te schaffen? 

Jongeren 
‘Het kan toch niet zo zijn dat alle leuke dingen, voor inwoners, bezoekers, toeristen, en ook voor kinderen, geschrapt worden, omdat wij hier te maken hebben met jongeren die zich blijkbaar vervelen, of raddraaiers zijn?’, zo reageert Jolanda Gaal van Onafhankelijk Delft. Hierbij wijst ze er ook op dat het vroegtijdig sluiten van de kermis geen goed alternatief is: ‘Voor kermisexploitanten is dit hun broodwinning.’ 

De exploitanten zelf zijn ook niet blij met de situatie. Een van deze, Ordelman Entertainment, laat weten: ‘De politie of stadswacht valt met hun inzet niets te verwijten. Ik ben erg tevreden met hun hulp om mijn veiligheid en die van mijn bezoekers te garanderen.’ De exploitanten willen niet dat de kleine groep ervoor zorgt dat de kermis uit het centrum verdwijnt. ’Het zou oneerlijk zijn voor de andere 40.000 bezoekers die graag kermis willen vieren in het centrum,’ aldus Ordelman. 

Politie 
Waar Ordelman aangeeft blij te zijn met de inzet van de politie, vraagt Gaal zich af of de politie wel genoeg capaciteit heeft: ‘Onze stad groeit en groeit. Als het blauw mee zou groeien, zou dat fijn zijn.’  

 ‘Onze stad groeit en groeit. Als het blauw mee zou groeien, zou dat fijn zijn.’  

Ordelman is in ieder geval niet van plan Delft te mijden na dit incident. Hij zegt dat het feit dat er een maatschappelijk probleem is niet geweten kan worden aan de kermis: ‘Daarom moet ik zeggen dat ik weer met hart en ziel mijn bedrijf wil exploiteren in het centrum van Delft.’ 

Geen nieuw probleem 
In 2009 al waren er stemmen in de gemeente die zeiden dat ‘de kermis op de Markt uit zijn jas is gegroeid en dat de overlast te groot is'. Sindsdien is er een experiment geweest met een kermis op het terrein van Lijm en Cultuur, maar dit had geen succes. In 2011 ging de kermis uiteindelijk niet door, omdat exploitanten geen heil zagen in een kermis buiten het centrum. In de jaren die daarop volgden was de najaarskermis terug op de Markt. 

In 2014 stuurde een groep horecaondernemers op de Markt een brief naar de gemeente met het verzoek toch weer na te denken over een aangepaste kermis. Als het dan niet mogelijk was de kermis naar de Rotterdamseweg te verplaatsen, dan wilde deze groep in ieder geval dat de najaarskermis niet in september, maar in een maand buiten het hoogseizoen plaats zou vinden. De kermis vindt echter nog altijd jaarlijks plaats op de Markt en in september. 

Foto: Kermis Delft