Hoop voor Westerpop? ‘Gemeente kan hier iets aan doen’

“Ik heb met het bestuur van Westerpop gesproken. Zij besloten te stoppen voor financiële redenen en niet voor iets anders. Er is hier echt wel iets wat de gemeente kan doen.” Aldus zegt SP-fractievoorzitter Joost van der Sluis tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad.

Westerpop, ter illustratie | Foto: Stichting Westerpop
Lisette de Jongh-Swemer van Hart voor Delft schaart zich achter de woorden van Van der Sluis. Eerder al gaf zij aan dat slecht weer een groot financieel risico is voor Westerpop, omdat dit leidt tot minder bezoekers en minder inkomsten. Opnieuw doet zij in de Raadzaal die ze eerder via schriftelijke vragen deed: “Biedt een slechtweergarantie.” 

 

Geld van het Rijk 
Deze oproep wordt gesteund door Liedewij Timmermans van Onafhankelijk Delft. Zij ziet meteen een mogelijke manier om de voor zo’n garantie benodigde ton bij elkaar te krijgen: “Krijgt de gemeente nog geld van het Rijk?” Het raadslid meent dat Delft nog geld tegoed heeft van de nationale overheid, omdat deze nagelaten heeft subsidies voor de gemeente te verhogen op basis van kostenstijgingen. “Kunnen we dat geld niet gebruiken voor Westerpop?” vraagt Timmermans aan wethouder Maaike Zwart. 

 

Ondanks herhaalde pogingen van Timmermans om antwoord te krijgen op de vraag of dat geld van het Rijk er komt, geeft Zwart hier geen antwoord op. Wel zegt zij: “Recent is het evenementenkader vastgesteld, waarin voor volgend jaar extra geld voor evenementen is weggelegd. Dat is wat er op dit moment extra is voor evenementen als westerpop.” 

 

Plat slaan 
Verder wil de wethouder niet ingaan op mogelijkheden om Westerpop toch te behouden. Ze zegt dat er binnenkort meer duidelijkheid komt door middel van beantwoording van de schriftelijke vragen van De Jongh-Swemer: “We hebben het helemaal uitgeplozen, maar dat ga ik nu niet plat slaan.” 

 

SP’er Van der Sluis geeft echter een waarschuwing mee: “Voor 1 oktober moeten subsidie aanvragen voor dit soort evenementen gedaan zijn. Zelfs als wij nu zouden besluiten geld vrij te maken, dan is dat volgens het bestuur van Westerpop te weinig tijd om een aanvraag in elkaar te zetten.” Wethouder Zwart zegt hierop dat ze bereid is hier ‘flexibel mee om te gaan’.