Hulp nodig om padden te helpen oversteken

Ieder jaar worden er padden, kikker en salamanders doodgereden, als zij in het vroege voorjaar van hun overwinterplek migreren naar hun voortplantingsplaats. Natuurlijk Delfland is op zoek naar 250 volwassenen die de padden willen helpen oversteken, tijdens deze jaarlijkse paddentrek. Deelnemers zijn maar één vaste avond per week nodig, in de periode half februari tot begin april. Precieze data zijn nog niet bekend, dit is afhankelijk van het weer.
Paddenoverzetters aan het werk | Natuurlijk Delfland

De vrijwilligers kunnen er zo voor zorgen dat de amfibieën veilig naar de overkant komen. Er zijn veel overzetlocaties, de dichtstbijzijnde zitten in: Delft, Delfgauw en Den Hoorn. Voorafgaand, op 30 januari en 1 februari, is er de gelegenheid om online aan te sluiten bij een zoominstructie. Hier wordt uitleg gegeven over het overzetten van de padden en worden vragen hierover beantwoord.

Werkzaamheden
De paddenoverzetters wordt gevraagd één vaste avond van de week beschikbaar te zijn in de periode half februari tot half april. Een avond padden, kikkers en salamanders overzetten duurt vanaf 19.00 uur tot 22.00 uur. Deelnemers wordt gevraagd om zowel dode als levende dieren te noteren, én om hun eigen zaklamp mee te nemen. Er worden reflecterende vesten en flyers voor passanten uitgedeeld.

Waarom?
Natuurlijk Delfland schrijft in een persbericht dat ‘padden ook inwoners van Delfland zijn’. Daarbij vinden zij dat ‘doodrijden niet de manier is om met deze dieren om te gaan’. Dit is dan ook het belangrijkst.

Aan paddenoverzetters van voorgaande jaren is gevraagd wat hun ervaring was, één daarvan zegt: “Tijdens het redden van de padden ben je helemaal in het moment, je let goed op tijdens het lopen en bent helemaal uit je hoofd. Wat is er heerlijker dan om ’s avonds de natuur te beleven. In het donker ervaar je deze heel anders dan overdag. Ook is het een prima gevoel om deze dieren te redden. Uiteraard let je op voorbijkomende auto’s.”

Klik hier om mee te doen.