IKEA stopt na 70 jaar én veel controverse met catalogus, Delft laatste bezorggebied

Zo’n driehonderdduizend huishoudens in Delft en omgeving hebben de catalogus van IKEA recent nog op de mat gekregen. Maar neem er alvast maar afscheid van, want dit waren de laatste uitgaves van heel Nederland. De IKEA gids wordt vanaf nu niet meer gedrukt.

Groter dan de Bijbel

Zeventig jaar geleden, in 1951, bracht de Zweedse woonwinkel voor het eerst haar iconische catalogus uit. Met een wereldwijde oplage van 212 miljoen had de IKEA catalogus volgens krant Trouw een grotere oplage dan de Bijbel. Zes keer zo groot, om precies te zijn.

Helaas past het papieren boek niet meer bij de duurzaamheidsdoelstellingen die het Zweedse concern heeft gesteld en daarom zal de catalogus alleen nog maar digitaal uitgebracht worden. De laatste papieren editie van dit jaar had een oplage van 40 miljoen exemplaren zo meldt BN DeStem.

Lichtjesavond 2020: anders dan anders >

De gids was echter niet zonder controverse. In 2013 waren er namelijk helemaal geen vrouwen te vinden in Saoedi-Arabische gids van de IKEA en ook niet in 2017 én 2019 maar dan in de Israëlische variant. Alle drie de keren waren de vrouwelijke modellen uit de catalogus gefotoshopt tot woede en verontwaardiging onder een deel van het lezerspubliek.

Censuur

Daarnaast was er door de Russische IKEA-gids een wedstrijd georganiseerd voor de beste coverfoto, die gewonnen werd door een Russisch homostel. Rond dezelfde tijd werd er anti-homowetten ingevoerd in Rusland en ondanks dat het Zweedse meubelbedrijf aan gaf geen censuur toe te passen en dat iedereen welkom was mee om te doen werden de foto’s niet veel later verwijderd. Volgens de IKEA was dit ‘op verzoek van de eigenaar’.

Feestgangers op de bon geslingerd in Delft >

Controverse of niet de gids was voor velen een heerlijk koffieblad om door heen te bladeren als je wat inspiratie zocht voor nieuwe decoraties, meubels of een geheel nieuw interieur. Maar door de gids niet meer op papier te drukken werkt de meubilairzaak ook haar doel om steeds meer te digitaliseren. Wat overigens goed lijkt te lukken van augustus 2019 tot augustus 2020 steeg de online verkoop van IKEA met 45 procent en de website werd wel vier miljard keer bezocht.

En voor wie de gids heel erg gaat missen niet getreurd: in het najaar van 2021 komt er nog een boek vol met IKEA wooninspiratie en kennis zo meldt BN DeStem. Of neem nog een kijkje in de laatste (digitale) versie van de catalogus.