In 2023 verwijderde de gemeente ruim 5000 fietsen

Wie zijn fiets neerzet op een plek waar dat niet de bedoeling is, loopt het risico dat diegene de fiets op moet halen in Den Haag. Daar is het afhaalpunt voor door de gemeente verwijderde fietsen. In het jaar 2023 haalde de gemeente 5513 van de straat.

Ter illustratie
Dat blijkt uit navraag door Omroep Delft. De gemeente meldt hierbij dat voornamelijk ‘weesfietsen’ weggehaald worden. Het gaat hierbij om fietsen die langer dan 28 dagen op dezelfde locatie achtergelaten zijn. Doel hierbij is de beperkte ‘stallingscapaciteit’ niet verloren te laten gaan aan ongebruikte fietsen. De gemeente heeft namelijk niet genoeg plek in de stad, om alle fietsen die gebruikt worden een nette stallingsplek te geven. Naar schatting is er in Delft een tekort van circa 2000 fietsparkeerplekken. Vooral op bepaalde locaties, door de gemeente aangeduid als 'hotspots', is het tekort aan plekken voor de fiets nijpend. 

 

Beter organiseren 
Het is dan ook rondom deze hotspots waar de gemeente regelmatig fietsen laat verwijderen die geparkeerd staan op plekken die daar niet voor bedoeld zijn. “Hierop handhaven we vanuit veiligheidsoverwegingen en/of uiterlijk aanzien van de stad”, schrijft een gemeentewoordvoerder. Deze zegt hierbij dat het 'belangrijk is dat er in de directe omgeving voldoende alternatieven worden aangeboden’.  

 

Als voorbeeld geeft de woordvoerder twee locaties waar veel fietsen te vinden zijn. Ten eerste station Delft. Daar kunnen veel fietsen terecht in de ondergrondse stalling. Daarnaast is er de Kromstraat. De woordvoerder zegt dat daar ‘voldoende alternatieven’ zijn. Desalniettemin schrijft deze ook: “We zijn daarbij bezig om rondom de Kromstraat het fietsparkeren beter te organiseren.” 

 

Fietswrakken 
Buiten de genoemde fietsen worden ook de ‘fietswrakken’ verwijderd. Dit zijn de oude, verroeste, onbruikbaar geworden fietsen die ergens tegen een lantaarnpaal lelijk staan te zijn. Deze worden door de gemeente weggehaald ‘om verrommeling tegen te gaan’.