In het ‘jaar van de wesp’ zoeken naar limonadewespen: ‘Door tellen inzicht krijgen’

‘Positieve publiciteit voor wespen’, dat wil de Wespenstichting. Van 17 tot 25 augustus organiseert deze voor de derde keer de nationale wespentelling. Voor het eerst is deze onderdeel van de Tuintelling. De Wespenstichting hoopt op goed nieuws, maar het gaat niet goed met insecten: bij de vlindertelling is er een dramatisch laag aantal vlinders geteld.
Duitse wesp op blad | Foto: Wespenstichting

De Wespenstichting hoopt dat er meer bekendheid komt voor haar telling doordat het nu onderdeel is van de Tuintelling. Bij de eerste twee edities van de wespentelling was er namelijk geen al te groot animo. Dit jaar ziet de stichting haar kanen zonniger in: “De verwachting is dan ook dat er meer mensen wespen gaan tellen, en er in totaal ook meer wespen geteld worden dan in de eerste twee jaren.” Tellen kan van 17 tot en met 25 augustus. Tellen kan door een locatie te kiezen waar je 30 minuten lang bijhoudt welke wespen of op wespen lijkende insecten je ziet. Meerdere keren tellen is mogelijk.  De resultaten geef je door via tuintelling.nl/tellingen en verdere informatie is te vinden op de website van de Wespenstichting.

De Wespenstichting heeft samen met andere organisaties 2024 uitgeroepen tot jaar van de wesp. Dit omdat zij vinden dat positieve aandacht voor dit insect nodig is: “We willen duidelijk maken dat wespen een interessante en soortenrijke groep insecten zijn, met een grote diversiteit aan soorten, vormen, ecologie en gedrag. Speciaal voor de limonadewespen willen we ook laten zien hoe bijzonder en nuttig ze zijn en dat bestrijding van nesten lang niet altijd nodig is.” De hier genoemde ‘limonadewesp’ staat ook wel bekend als de ‘gewone wesp’. Dit is dan ook de soort die bij voriger edities het meest voorkwam, op bijen en zweefvliegen na.