Is Delft voorbereid op weerextremen zoals overstromingen? We vroegen het aan Hoogheemraadschap Delfland
Het kan je niet ontgaan zijn, de wateroverlast in Zuid-Limburg, België en Duitsland. Water kolkte door de straten, mensen werden geëvacueerd, huizen zijn verwoest en de plek is uitgeroepen tot rampgebied. Dat allemaal door hevige regenval. Wat gebeurt er in ons gebied als er zoveel regen zou vallen? Dat vroeg Omroep Delft zich af en daarom legden wij deze vraag neer bij het Hoogheemraadschap van Delfland.
"De situatie in Limburg is uitzonderlijk: er is in heel korte tijd tussen de 100 en 150 millimeter regenwater gevallen. Dit is de neerslag die gemiddeld in twee maanden valt," laat een woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Delfland aan Omroep Delft weten. "In ons gebied kunnen we ongeveer 100 millimeter regenwater opvangen in 48 uur. Dit is dan in een situatie wanneer de regen geleidelijk valt. Maar de heftige buien zoals we die in Limburg zien, zou dus ook bij ons tot wateroverlast hebben geleid."
Ons land anders inrichten
De woordvoerder zegt dat de situatie in Limburg een wake-up call is voor iedereen. "Het klimaat wordt steeds extremer en dat vraagt om aanpassingen in de inrichting van Nederland. En dus ook van onze regio." Het Hoogheemraadschap van Delfland geeft aan dat overtollig regenwater beter opgevangen moet worden.
Volgens de woordvoerder van Delfland kan dat deels via aanpassing van het watersysteem en riolering, maar vooral via aanpassing bij de inrichting en gebruik van het land. "Ons gebied is erg verhard waardoor er weinig ruimte is voor water, bijvoorbeeld voor het aanleggen van waterbergingen waarin overtollig regenwater tijdelijk opgevangen kan worden. Daarom vinden wij het belangrijk dat bij bouwplannen voldoende rekening wordt gehouden met weersextremen. Want nu hebben we te maken met hooibuien, afgelopen jaren kampten we met droogte en hitte stress", aldus de woordvoerder.
Lees ook: Delftenaren willen openluchtzwembad: ‘Delftse Hout zit ieder jaar vol met blauwalg’ >
Ondergrondse waterbuffers
We moeten samen slim naar de ruimte kijken zegt de woordvoerder van het Hoogheemraadschap. "Denk daarbij aan ondergrondse waterbuffers en wateropvangen op je dak. Naast het watersysteem van sloten, vaarten en waterbergingen wat wij toekomstbestendig moeten houden. We moeten toewerken naar een heel pakket aan maatregelen. Groot en klein. Iedereen heeft een verantwoordelijkheid om schade te beperken en ook naar de toekomst toe prettig kunnen blijven wonen en werken."