Jaaroverzicht 2024
Van vuurwerkgeweld tot een vertrekkende burgemeester, het jaar 2024 zat vol met opvallend nieuws. De redactie van Omroep Delft heeft een selectie gemaakt van opvallende verhalen.
Nieuwjaarsgeweld
Een goed begin is de helft, zeggen sommigen. Wat dat betreft beloofde de start van 2024 weinig goeds voor Delft. De overgang van 2023 naar 2024 was namelijk het toneel van incidenten. Zo werd er vuurwerk gegooid naar politieagenten bij de Debussyflat en werd de ingang van een supermarkt vernield. De ME moest komen om de orde te herstellen. Deze rumoerige jaarwisseling is een van de redenen dat er nu sprake is van een veiligheidsrisicogebied in Voorhof en Buitenhof. Burgemeester Marja van Bijsterveldt wil voorkomen dat we een herhaling zien van het geweld van begin dit jaar.
Zie ook: Burgemeester geschokt na onrust jaarwisseling: 'Sinds aantreden nog nooit zo uit de hand gelopen
Preventief fouilleren in delen van Voor- en Buitenhof rond jaarwisseling
De Gist gaat sluiten
Een Delfts icoon gaat verdwijnen. De Koninklijke Gist- en Spiritusfabriek gaat sluiten. Dat werd dit jaar bekend. DSM-Firmenich verkoopt de fabriek aan het Franse Lesaffre. Deze neemt afscheid van het merendeel van het personeel van de fabriek, zo’n 150 man. Een klein deel van de huidige werknemers maakt de overstap naar Lesaffre. Met de sluiting van ‘De Gist’ komt er een einde aan een hoofdstuk van de geschiedenis van Delft. De fabriek is tegen de tijd van sluiting 155 jaar terug opgericht door Jacques van Marken, die samen met zijn partner Agneta van Marken-Matthes bekendstaat als een van de eerste ‘sociale ondernemers’ van Nederland.
Autobranden in overvloed
Eén autobrand is toeval. Twee autobranden, dat kan gebeuren. Maar het aantal autobranden in Delft is ondertussen niet meer op een hand te tellen. Zeker de afgelopen maanden leek er geen week voorbij te gaan zonder dat er minimaal één auto in de hens ging. Vooral de wijk Vrijenban wordt hierbij niet gespaard. Speculatie dat er een pyromaan actief is, wordt dan ook steeds hardnekkiger. Des te meer omdat er regelmatig signalen zijn dat er sprake is van brandstichting.
Akkoord over Prinsenhof
Op 1 februari 2024 nam de gemeenteraad het besluit; het ontwerp voor de verbouwing van museum Prinsenhof werd goedgekeurd. Daarmee kan de verbouwing in 2025 van start gaan. Daarom is zondag 5 januari voorlopig de laatste dag dat het museum voor bezoekers open is. Zo’n twee jaar zijn de deuren daarna gesloten. 38 miljoen euro mag de renovatie kosten.
De laatste stadsboer
Menigeen wandelt, fietst of roeit wel eens langs die kleine wei en stallen op de punt van het schiereilandje aan de Schie, tussen de Reineveld (Tram)brug en het oude hoofdkantoor van de Gistfabriek. Daar is de laatste stadsboer van Delft actief. Omroep Delft ging daar in juni langs en kreeg van stadsboer Frank Driehuis te horen dat de jaren beginnen te tellen: “Ik bekijk nu van jaar tot jaar of ik doorga.”
Zie ook: De jaren beginnen te tellen, voor de allerlaatste stadsboer in Delft
Onrust bij de TU
De TU Delft werd dit jaar opgeschrikt door een rapport van de onderwijsinspectie. Er zou bij de onderwijsinstelling sprake zijn van ‘wanbeheer’. De sociale veiligheid van werknemers van de universiteit zou in gevaar zijn. Een onderzoeksartikel van Delta, het journalistieke platform van de TU, wees er in april eveneens op dat het bestuur van de TU medewerkers het zwijgen oplegt over problemen in de organisatie. Op beide aantijgingen reageerde het college van bestuur fel. Het dreigde met juridische stappen tegen de onderwijsinspectie. Deze kwamen niet. Onder dreiging van juridische stappen zag Delta zich gedwongen hun artikel terug te trekken. Na twee maanden en een excuus van rector Tim van der Hagen voor deze censuur kwam het artikel weer online.
Olympische spelen
Tijdens de zonnige zomermaanden streken de Olympische Spelen neer in Parijs. Delftenaren konden deze Spelen juichen voor stadgenoten die prestaties leverden in de stad van het licht. Vooral onder de roeiers en de hockeyers bevonden zich Delftse namen die medailles mee naar huis brachten.
Zie ook: Delftse sporters pakken medailles in olympisch Parijs
Olympisch hockeyspelers gehuldigd bij Ring Pass Delft
Westerpop stopt
De organisatie van Westerpop maakte dit jaar bekend het festival niet terugkeert. reden bleek dat er te veel financiële onzekerheid is. De Delftse politiek roerde zich. Verschillende gemeenteraadsleden vonden dat de gemeente bij moest springen om het festival te behouden. Er werd zelfs geprotesteerd bij het gemeentehuis voor het behoud van Westerpop, voorafgaand aan de begrotingsbehandeling. Goede wil leidde niet tot harde financiële toezeggingen. Wethouder Maaike zwart heeft toegezegd naar mogelijkheden om Westerpop - en andere evenementen in Delft - te helpen. Wat daarin kan horen we in 2025.
Protest voor stadhuis in aanloop naar begrotingsdebat: ‘Westerpop! Westerpop!’
Autoluw en emissievrij
De Delftse binnenstad moet emissievrij worden en een groter deel wordt autoluw-plus. In de gemeenteraad waren dit thema’s die de tongen losmaakten. De plannen leidden immers tot zorgen voor bewoners en ondernemers. De meerderheid van de gemeenteraad koos er echter voor de plannen door te zetten. Wat betreft het emissievrij maken van de binnenstad stelde de gemeente zelfs verder te gaan, zelfs als de Tweede Kamer er op tegen was geweest.
‘Delft gaat door met de voorbereidingen op de invoering van de nul-emissiezone’
Burgemeester stopt
Aan het eind van een lange politieke dag, waarin de begroting werd vastgesteld door de gemeenteraad, maakte burgemeester Marja van Bijsterveldt bekend dat ze de ambtsketen aan de wilgen gaat hangen. September 2025 komt er een einde aan haar 9-jarige periode als burgermoeder. Ondertussen is de procedure van het zoeken naar een nieuwe burgemeester gestart.