Jeugdzorg op de schop: ‘Gemeenten vanaf 2026 gekort door het Rijk’
Gemeenten zijn veel geld kwijt aan jeugdzorg, maar vanaf 2026 geeft de nationale overheid minder geld voor deze zorg. Delft moet met andere gemeenten in de regio Haaglanden samenwerken om de jeugdzorg zo te organiseren dat het minder gaat kosten.
Een belangrijke reden voor de hoge kosten van de jeugdzorg is dat er steeds jongeren gebruikmaken van deze zorg. Eén op de zeven jongeren zit nu in een jeugdzorgtraject. In een brief aan de gemeenteraad laat B&W weten: “Deze groei leidt niet alleen tot stijgende zorguitgaven en druk op het zorgpersoneel, maar zal ook impact hebben op de bredere gemeentelijke dienstverlening.” Anders gezegd, dat er steeds meer jongeren gebruikmaken van jeugdzorg leidt ertoe dat er druk ontstaat in de zorg én dat er minder geld is voor andere (zorg)taken van de gemeente.
'Niet elke hulpvraag is zorgvraag'
Terwijl de jeugdzorg daarmee al een hoofdpijndossier is voor gemeenten, gaat het Rijk nu ook minder geld geven. Dit besluit van de nationale overheid is genomen omdat verwacht wordt dat gemeenten efficiënter gaan werken. Hoe kunnen gemeenten dit bereiken? B&W: “Met gerichte hulp willen we dat de jeugdige zo snel mogelijk weer mee kan doen aan het gewone leven, gericht op normaliseren. Niet elke hulpvraag is een zorgvraag.” Concreet betekent dit dat er voor sommige jongeren andere oplossingen dan jeugdzorg gevonden moeten worden. Daarnaast betekent dit dat jongeren die in een jeugdzorgtraject terechtkomen daar ook sneller uit moeten.
Om dit te bereiken is volgens de informatiebrief ‘een andere blik op jeugdzorg’ noodzakelijk. Zo stelt B&W dat er een betere verbinding tussen jeugdzorg en zaken als onderwijs van belang is. Ook staat er dat ‘gerichte doelstellingen en ontwikkelopgaven’ voor zorgaanbieders van groot belang zijn.
Stevige keuzes
“Een sterk gedeelde wens vanuit de negen gemeenten in Haaglanden is om de jeugdhulp beschikbaar te houden voor jeugdigen die het echt nodig hebben.” Dat schrijft B&W. Hierbij ziet men zelfs mogelijkheden tot verbetering: “Om de jeugdhulp daadwerkelijk te verbeteren, is het noodzakelijk inhoudelijk te vernieuwen.” Uiteindelijk ziet het er daarentegen naar uit dat de nationale bezuinigingen ook tot verschraling van zorgaanbod leiden. Over de benodigde aanpassingen in de jeugdzorg schrijft B&W: “Dat vraagt stevige keuzes in plaats van bijschaven.”
Hoe die ‘stevige keuzes’ eruit gaan zien is nog niet duidelijk. De verschillende gemeenten in de regio Haaglanden werken samen bij de aanbesteding van jeugdzorg aan zorgaanbieders. Per 2027 lopen de huidige contracten met zorgaanbieders af, maar: “Juridisch is zelfs vereist dat het traject van contractering per 1-7-2026 is afgerond.” Voor die tijd moeten de negen gemeenten in Haaglanden dus afspraken hebben met elkaar en met zorgaanbieders.