Kijkje in de kernreactor: ‘Twee gram uranium evenveel energie als vrachtwagen kolen’

De kernreactor op het terrein van de TU is voor 130 miljoen euro gerenoveerd. Deze vernieuwing zorgt ervoor dat de reactor weer gebruikt kan worden voor vooruitstrevend onderzoek. In binnen- en buitenland tonen wetenschappers interesse. Uniek is dat deze week journalisten een kijkje mochten nemen. Omroep Delft verslaggever Willem de Bie heeft het veiligheidspak aangetrokken en is naar binnen gegaan.

De reactor in Delft is niet bedoeld om energie mee op te wekken die gebruikt wordt bij mensen thuis. Deze kernreactor is voor onderzoek. Maar als energie opwekken wel het doel is, dan kan een kleine hoeveelheid aan brandstof veel energie opleveren. Michel Thijs, de TU-man die journalisten eenmalig rondleidt, illustreert met een met een klein metalen balletje in zijn hand: “Dit is hoe twee gram uranium eruitziet. Hiermee kunnen we evenveel energie opwekken als met een vrachtwagen kolen.” 

Veiligheid
Als niet voor energie, waar is die reactor dan wel voor? De kernreactor op het terrein van de TU Delft is bijvoorbeeld nuttig voor medisch onderzoek. De TU-onderzoekers werken aan manieren om straling voor kankerpatiënten zo toe te passen dat een tumor aangepakt wordt met minder of geen schade aan andere cellen. In het bijzonder is hierbij gewerkt aan een methode om de lever ‘van binnenuit’ te bestralen. 

Zorgen over veiligheid zijn volgens de TU-onderzoekers niet nodig. Grote ongelukken zijn volgens hen uitgesloten. En ook in de ruimte waar de journalisten rondkijken, vlakbij de kern van de reactor, hoeft men niet bang te zijn voor straling.