Komende jaren subsidie voor Radius: ‘Helemaal bijzonder in Delft’

Kunstcentrum Radius, dat zich bezighoudt met moderne kunst en ecologie, krijgt 900.000 euro verdeeld over vier jaar van het Mondriaan Fonds. Waar is dat geld voor nodig? Lekkerkerk: “We kunnen niet met onderbetaalde ZZP’ers blijven werken.”
Het Kalverbos | Foto: Google Maps

“Ik zat in de watertoren”, zo herinnert directeur Niekolaas Lekkerkerk zich, “en toen kwam er een collega die riep dat de uitslag er was.” Nadat Lekkerkerk en collega’s een vierjarenplan hadden opgesteld, was het afwachten of het Mondriaan Fonds hen de gevraagde subsidies zou toekennen. “Helaas bleek het de verkeerde uitslag. Maar niet veel later kwam onze uitslag online.” Lekkerkerk noemt de stemming, toen bleek dat het geld er zou komen, ‘heel euforisch’.

Moderne kunst
Radius is gevestigd in het Kalverbos. “Niet in de watertoren”, legt Lekkerkerk uit, “maar drie meter onder de grond in een oude watertank.” Met een glimlach voegt hij toe: “Met het warme weer nu kan een bezoek best verkoelend zijn.” Wie ervoor kiest een bezoek te te brengen aan het centrum, komt verschillende kunstuitingen tegen die iets zeggen over het thema ‘ecologie’. Lekkerkerk licht toe: “Het gaat dus over de relatie tussen mensen, dieren en de omgeving.”

‘Best een niche’, geeft de directeur van Radius toe. Maar hij zegt dat dit thema zeker een inspiratiebron is voor moderne kunstenaars: “Zij maken niet per se schilderijen, maar doen veldwerk en praten met mensen. Ze doen onderzoek en hebben interviews, bijvoorbeeld met wetenschappers. En wat gevonden wordt zetten ze om in een installatie, een film-essay, een operette, een gedicht — noem maar op, het is heel breed wat dat oplevert.”

Grenzen aan de groei?
Binnen het overkoepelende thema ‘Ecologie’ zijn er nog vele thema’s te bedenken. Lekkerkerk legt uit dat hij en zijn collega’s met themajaren werken, aan de hand waarvan tijdelijke tentoonstellingen worden samengesteld. Nu is er het thema ‘Grenzen aan de groei’. Lekkerkerk vertelt dat het niet makkelijk was een vierjarenplan te maken voor het kunstcentrum: “Hoe verder in de toekomst, hoe abstracter het wordt.”

Hij gaat verder: “We weten niet hoe de wereld er in 2028 uit ziet.” In het vierjarenplan staat nu echter wel vastgelegd wat voor thema’s het centrum in de komende jaren hanteert. Zo kunnen geïnteresseerden over enkele jaren werken verwachten rondom de vraag of dieren rechten hebben. Ondanks de uitdagende opdracht, is het gelukt de subsidie te krijgen. Lekkerkerk: “Ik denk dat wij heel goed zijn in verbeeldingskracht.”