Koninklijke Horeca Nederland: ‘Leg geen hogere kosten bij horeca’

“Als vertegenwoordiger van de horeca in Delft grijpen we dit moment graag aan om u te vragen geen verdere lastenverzwaring op te leggen aan onze branche,” Aldus schrijft de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een brief aan de Delftse gemeenteraad. Dit verzoek komt nadat B&W heeft aangekondigd belastingen zoals de OZB te willen verhogen.
Ter illustratie

“Afgelopen jaren was al te zien dat bijvoorbeeld OZB-verhogingen vaker hoger uitpakken voor ondernemers dan voor ‘gewone burgers’. Daarnaast hebben juist horecaondernemers te maken met veel vormen van lokale belastingen en heffingen,” Aldus de KHN. In de recent gepresenteerde begroting hebben B&W daarentegen juist een fikse OZB-verhoging in petto. Het liefst ziet de KHN belastingverlagingen voor de horeca, maar als dit niet gaat dan wil men verhogingen van ‘maximaal het inflatiepercentage’.

Regeldruk
In de brief geeft KHN aan dat horeca-bedrijven nog altijd last hebben van de gevolgen van de corona-epidemie: “Op papier neemt de omzet van veel bedrijven toe, maar omzet is geen winst en onder aan de streep blijft vaak te weinig over om rendabel te exploiteren. Wat er overblijft wordt gebruikt om schulden af te lossen. Want hoewel de corona-periode achter ons lijkt te liggen, geldt dat niet voor de schulden die als gevolg van deze crisis zijn ontstaan. Veel ondernemers moeten nog steeds een belastingschuld afbetalen. En vaak ook nog andere schulden die ze hebben opgebouwd om hun medewerkers door te kunnen betalen, terwijl hun bedrijf op last van de overheid gesloten was.”

KHN erkent dat de gemeente al moeite heeft om de begroting rond te krijgen: “Ook wij hebben meegekregen dat als gevolg van een besluit van de landelijke overheid, er beduidend minder gelden richting de gemeenten gaan.” De KHN stelt daarbij dat het verminderen van ‘regeldruk en administratieve lasten’ zowel voor de gemeente als voor de horeca een uitkomst kan bieden: “Daarin snijden betekent niet alleen tijdwinst en kostenbesparing voor de ondernemers, maar ook voor de gemeente.”

Lokale economie
KHN wil ook het belang van de horeca benadrukken: “Als horecabranche spelen wij een belangrijke rol in de samenleving. Wij zijn de plek waar mensen samenkomen, eenzaamheid verdrijven en sociale verbindingen aangaan. De horeca draagt ook bij aan een veilig straatbeeld en biedt werkgelegenheid aan veel mensen.” Om de horeca te helpen wil KHN dan ook het liefst lastenverlichtingen. Hierom doet men onder meer verzoeken tot ‘Het afschaffen van inefficiënte lokale heffingen’, ‘het vereenvoudigen van de eisen voor grote en kleine evenementen' en ‘het verlagen van de toeristenbelasting’.