Kopen op afbetaling in de winkelstraat: ‘Uiteindelijk betaalt de gemeenschap’

“Hun verdienmodel is eigenlijk gewoon schandalig,” zegt fractievoorzitter van de ChristenUnie Bert van der Woerd. Hij kwam bij Omroep Delft op de radio om het te hebben over schriftelijke vragen die hij stelde aan B&W. Dit ging over bedrijven als Klarna die hun diensten nu ook in fysieke winkels willen aanbieden.
Winkelen in De Hoven, ter illustratie

Bedrijven als Klarna en Ayden laten klanten iets kopen zonder er direct voor te betalen. De rekening wordt in eerste instantie door Klarna betaalt. Als consument koop je al wel het product, maar de rekening komt later. Dit klinkt leuk, maar er zijn risico’s. De verleiding wordt groot om iets te kopen wat je eigenlijk niet kan betalen. En juist wanneer iemand niet kan betalen, verdient Klarna geld. Er worden dan namelijk incassokosten en dergelijke in rekening gebracht. De angst is dat dit vooral voor jongeren en mensen die al in de schulden zit een probleem wordt. Dat deze bedrijven hun diensten nu niet meer alleen online, maar ook in fysieke winkels willen aanbieden, wordt niet door iedereen toegejuicht. In de Tweede Kamer wil men werken aan een spoedwet, om ervoor te zorgen dat dit soort bedrijven moeten voldoen aan dezelfde voorwaarden waaraan ‘gewone’ kredietverleners moeten voldoen.

Geen lokaal verbod
Zonder spoedwet duurt het volgens Van der Woerd nog tot 2026 totdat er iets gedaan kan worden aan dit soort bedrijven. Dit terwijl hun praktijken een doorn in het oog zijn voor het ChristenUnie-raadslid. “Er is geen controle, ook niet op leeftijd.” Wat hem ook stoort is dat ‘de gemeenschap uiteindelijk betaalt’. Hij licht toe: “Wanneer mensen in de schulden raken, kloppen zij aan bij de gemeente. Dus uiteindelijk wordt de rekening van Klarna met gemeenschapsgeld betaalt.”

Dit is volgens Van der Woerd niet de bedoeling. Hij weet dat de gemeente niet een lokaal verbod kan instellen. Toch denkt hij dat het stadsbestuur iets kan doen: “De gemeente kan in gesprek gaan met ondernemers en vragen geen gebruik te maken van dit soort systemen. En als zij dit wel doen kunnen ze in ieder geval wel op leeftijd controleren, want onder 18 jaar is dit gewoon verboden.” Hij hoopt en verwacht dat de gemeente deze oproep serieus neemt en er de komende tijd mee aan de slag gaat.