Lachgasgebruiker rijdt als dolle door Delft: acht maanden cel

Fietsers en voetgangers moesten volgens het OM in de bosjes springen om niet 'harstikke dood' gereden te worden door Izaak S, schrijft Omroep West. Op 2 oktober vorig jaar hield S. een dollemansrit door Delft waarbij hij stoplichten negeerde, tegen de richting in reed en over stoepen en fietspaden scheurde. De man was onder invloed van lachgas en werd bovendien eerder die dag al betrapt door de politie in Amsterdam. Voor zijn levensgevaarlijke rit veroordeelt de rechter hem tot acht maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Dit is een mildere straf dan de drie jaar die het Openbaar Ministerie eerder eiste. S. mag verder anderhalf jaar lang niet achter het stuur kruipen. De man is een grootgebruiker van lachgas. Op de dag van zijn dollemansrit werd hij door de politie in Amsterdam betrapt met drie flessen lachgas, waarvan twee al leeg waren. Later op de dag reed hij met vier nieuwe flessen in zijn auto door Delft. Agenten zagen opnieuw dat hij een lachgas ballon inhaleerde, waarop ze een signaal gaven om te stoppen.

S. gaf geen gehoor en ging er met gierende banden vandoor. Bij zijn vluchtpoging bracht hij leven van voorbijgangers in gevaar door stoplichten te negeren, tegen de richting in te rijden en over de stoep en fietspaden heen te scheuren. Fietsers en voetgangers moesten volgens het OM in de bosjes springen om niet 'harstikke dood' gereden te worden door S. Tijdens zijn dollemansrit reed hij over de Papsouwselaan, de Martinus Nijhofflaan en de Rotterdamseweg, waar hij door de politie staande wordt gehouden.

'Handelde uit paniek'
S. zei twee weken geleden bij de Haagse rechtbank niet te ontkennen dat hij roekeloos heeft gereden: 'Ik handelde uit paniek.' Naast onder andere het negeren van stoplichten en het spookrijden, zou S. 70 kilometer per uur hebben gereden. De officier van justitie sprak van een poging tot doodslag: 'Door lachgas te gebruiken in het verkeer, neem je het risico iemand hartstikke dood te rijden.'

Volgens de advocaat overdreef de officier van justitie, op camerabeelden van de dollemansrit was namelijk niet te zien dat mensen in doodsnood moesten wegspringen. De rechtbank vindt ook dat er geen sprake was van levensgevaar. 'De verdachte heeft geen enkel respect getoond voor de politie of voor andere weggebruikers.'