Lekkend dak dreigt in gloednieuw miljoenen kantoor van gemeente
Het stadskantoor, dat in het nieuwe Station Delft te vinden is, heeft een fikse oplapbeurt nodig. Dat terwijl dit gebouw pas sinds 2017 volledig in gebruik is. Het dak moet aangepakt worden om lekken te voorkomen en ook zitten er breuken in de voor dit gebouw kenmerkende grote ramen. Kosten: 450.000 euro.
Dit blijkt uit een begrotingswijziging die onderdeel is van de kadernota. In reactie op vragen van Omroep Delft zegt de gemeente dat de oorzaak van de dreigende lekkages ‘meervoudig en complex’ is. Wel zegt men dat al snel na de bouw, die in 2017 werd afgerond, ‘beperkte verbetermaatregelen’ nodig waren. Inmiddels zijn die verbetermaatregelen niet meer zo beperkt. Er zit een kostenplaatje aan vast van 300.000 euro. Een belangrijke reden dat lekkage dreigt is dat het water in de goot hoger komt dan het ontwerp van het gebouw voorzag. Klimaatverandering zou volgens de gemeentewoordvoerder bijdragen aan dit probleem: “Bij extreme regenintensiteit, hetgeen beïnvloed wordt door klimaatverandering, kan het waterniveau in de goot hoger uitkomen”.
Ruiten
Ook moeten er drie ‘vormglaspanelen’ vervangen worden. Dit zijn de grote glazen ruiten die ervoor zorgen dat de mensen in het stadskantoor uit kunnen kijken over de stad. Drie daarvan moeten worden vervangen, omdat er breuken inzitten. Dit kost 150.000 euro.
Oorzaak van de breuken is ‘een intern gebrek in het glas’. “Dit gebrek kan zich in glazen panelen voordoen ondanks voorafgaand onderzoek hiernaar”, reageert de gemeente op vragen van Omroep Delft. Er is volgens de gemeente niets gebeurd dat uit de haak is: “De breuken van de drie panelen vallen binnen de technische tolerantiegrens.”
Spoorzone
Dat er nu al zoveel geld nodig is voor herstelwerkzaamheden aan dit pand is echter opvallend. Het stadskantoor werd in 2017 opgeleverd. Dit nieuwe kantoor was onderdeel van de astronomische kosten voor de vernieuwing van de Spoorzone, die de gemeente op financieel gebied de afgrond in duwden. Dit gebouw kostte de gemeente tientallen miljoenen. En nu is er richting een half miljoen nodig voor een oplapbeurt.