Let op: Dit weekend weer zomertijd

Zet op zaterdag je wekker een uur naar voren. Anders stap je op zondag misschien wel met je goede been uit bed, maar op de verkeerde tijd. In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart gaat om 02:00 uur de zomertijd in. De klok gaat dan weer een uur vooruit. De nacht duurt wel een uurtje korter, maar het is ’s avonds wel een uur langer licht.

Komend weekend gaat de klok een uur naar voren | Bron: Archief
 
Elk jaar maken we opnieuw de overstap naar zomertijd. Het idee hierachter is simpel: door de klok een uur vooruit te zetten, maken we optimaal gebruik van het daglicht. Dat betekent dat je ’s morgens iets later wakker wordt, maar ’s avonds wel langer van de zon kunt genieten.

 

Het extra licht in de avond moedigt mensen aan om na school of werk nog even naar buiten te gaan. Sporten, wandelen of gewoon genieten van de frisse avondlucht: al deze activiteiten dragen bij aan een gezondere en actievere levensstijl. Het idee is ook dat we door minder kunstlicht te gebruiken, energie besparen en zo onze elektriciteitsrekening verlagen.

 

Niet alleen voordelen
Niet iedereen ervaart de overgang als een zegen. De zomertijd kan namelijk ook nadelen met zich meebrengen. Veel mensen merken dat hun bioritme even in de war raakt. De verschuiving zorgt er soms voor dat je in de dagen na de overgang moeite hebt met slapen en je je minder geconcentreerd voelt. Vooral mensen met een strak dagritme of slaapproblemen vinden deze tijdswijziging uitdagend.

 

Bovendien is de daadwerkelijke energiebesparing onderwerp van discussie. Hoewel het idee is dat minder gebruik van kunstlicht energie bespaart, compenseren andere factoren zoals het verhoogde gebruik van airconditioning soms dit voordeel.