Levensgevaarlijke drugs gevonden in Delft

In een pakket in een postsorteerbedrijf in Delft is vrijdag 30 augustus het zeer gevaarlijke drugs nitrazenen aangetroffen. Het is voor het eerst dat deze drugs in ons land zijn gevonden. Aanvankelijk ging de politie ervan uit dat het om duizend pillen oxycodon ging, omdat er OC80 op gedrukt was. Na onderzoek bleek dat het niet om oxycodon ging maar om protonitazeen. Volgens een politiewoordvoerster een middel dat zo’n honderd keer sterker is dan heroïne.

Protonitazenen zijn synthetische pijnstillers. Het medicijn wordt in ons land niet gebruikt. Je hebt er maar heel weinig van nodig om al een effect te voelen”, legt een expert van verslavingszorg Jellinek uit.

Sterfgevallen na overdosis

Protonitazeen is een stof die afgeleid is van benzimidazool en heeft zeer sterke opioïde effecten. Het wordt sinds 2019 via internet verkocht als een designerdrug en wordt niet alleen aangetroffen in verschillende Europese landen, maar ook in Canada, de Verenigde Staten en Australië. Deze drug wordt in verband gebracht met talrijke sterfgevallen na overdoses. In de VS valt het onder Schedule I, wat betekent dat het een hoge kans op misbruik heeft en geen aanvaardbaar medisch gebruik.
Protonitazeen werd in de jaren 50 ontwikkeld door een Zwitsers farmaceutisch bedrijf als een alternatief voor morfine, maar werd nooit in gebruik genomen vanwege ernstige bijwerkingen.
Het pakket dat in Delft werd gevonden was bestemd voor een ontvanger in de Verenigde Staten. De politie heeft nog niemand aangehouden.

illustratie