LHBTI+ intimidatie bij DWH: ‘Wat gaat het college doen om dit gedrag te stoppen?’

“Wij zien dit incident als een ernstig signaal dat zowel de veiligheid als de vrijheid van Delftse inwoners raakt.” Dat schrijft VVD’er Miranda Voogt naar aanleiding van een recent artikel van het AD, waarin wordt beschreven dat de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH) vaak lastig gevallen wordt door jongeren. De VVD’er wil actie zien van het stadsbestuur, want: “Vrijheid, gelijkwaardigheid en tolerantie mogen nooit wijken voor haat en intimidatie.”

Ter illustratie: Verbrande regenboogvlag DWH | Foto: DWH
Dat schrijft Voogt in een brief met schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Voogt schrijft te hopen op een ‘voortvarende aanpak’ om dit probleem tegen het lijf te gaan. Ze vraagt daarom: “Wat gaat het college extra doen om dit soort gedrag te stoppen en de veiligheid van de bezoekers van DWH te waarborgen?”  

 

Eén voorbeeld van de intimidatie die plaatsvindt rond het gebouw van de DWH is de regenboogvlag die in twee jaar 25 keer vernield is. Voogt vraagt in de brief of er niet meer gedaan moet worden om het pand aan de Lange Geer veiliger te maken: “Is het college bereid met DWH in gesprek te gaan over aanvullende veiligheidsmaatregelen, zoals cameratoezicht, betere verlichting of andere infrastructuur?” Ook vraagt Voogt of overwogen is meer ondersteuning van de politie in te zetten. 

 

Anti-LHBTI+ influencers 
Het artikel van het AD gaat niet alleen in op intimidatie van groepen jongeren, maar een groep jongeren lijkt wel de voornaamste bron van dit gedrag. VVD’er Voogt vraagt daarom: “Welke stappen worden er gezet om de betrokken jongeren (13-15 jaar) aan te spreken op hun gedrag?” 

 

De fractievoorzitter van de liberale partij wil echter dat er verder wordt gekeken dan alleen deze specifieke jeugdigen. Ze vraagt daarom ook: "Welke rol ziet u voor de gemeente in het stimuleren van respect en acceptatie, met name in samenwerking met scholen en jongerenwerk?” Voogt uit zorgen over de acceptatie van LHBTI-plussers onder jongeren. Ze schrijft: “Hoe denkt het college over de groeiende invloed van influencers die anti-LHTBI+ standpunten verkondigen, en wat gaat het college doen om de invloed van deze negatieve tendensen in Delft te bestrijden?” 

 

Onveilige ervaringen 
Meer aandacht voor de acceptatie van LHBTI-plussers onder jongeren lijkt inderdaad van belang. In de Gezondheidsmonitor Jeugd van de GGD gaf 23 procent van de Delftse jongeren aan geen vrienden meer te willen zijn met een vriend of vriendin die aangeeft LHBTI+ te zijn. Hierover schrijft de GGD: “Het zijn veel meer jongens dan meisjes en meer leerlingen op vmbo dan op havo/vwo die dan geen vrienden meer zouden willen zijn.” 

 

Ook schrijft de GGD kort iets over de gezondheid van jonge LHBTI-plussers: “Ze zijn, vergeleken met andere jongeren, vaker slachtoffer van pesterijen, discriminatie en geweld. Zij kunnen zich op school bijvoorbeeld onveilig voelen. Ook ervaren zij doorgaans meer angst, depressie, paniekaanvallen en suïcidaliteit dan andere jongeren.” Dit heeft er volgens de GGD mee te maken dat deze jongeren tijdens ‘een belangrijke periode van hun leven’ te maken hebben met ‘onveilige ervaringen en onbegrip van sommige mensen in hun omgeving’.