Lieke van Rossum (SP) stapt na 18 jaar uit Delftse raad

Lieke van Rossum stapt op 21 december uit de Delftse gemeenteraad. Dat heeft zij maandag in een brief aan het stadsbestuur bekend gemaakt.
Lieke van Rossum

Van Rossum is raadslid namens de Socialistische Partij (SP). Ondanks dat ze in de brief laat weten dat er nog veel in Delft moet gebeuren, is het tijd het stokje door te geven. Gelukkig staat daar volgens haar een ‘slim, scherp en ervaren SP-team’ voor klaar. Ze haalt in de brief een aantal scherpe punten aan. Zo schrijft zij: “Zo lang er bittere armoede is in Delft, er ongezonde en onbetaalbare huizen zijn en duizenden Delftenaren niet gaan stemmen, zijn wij niet klaar.”

Positieve terugblik
Toch kijkt Van Rossum met een positieve blik naar haar politieke carrière in het Delftse stadsbestuur, en vindt ze het een eer om zo lang volksvertegenwoordiger te mogen zijn geweest. “De beste herinneringen heb ik aan de momenten dat Delftenaren samen in actie kwamen en ik daar de spreekbuis voor mocht zijn. Van de vastberaden huurders in Poptahof en het Heilige Land, tot de ouderen die een goede Regiotaxi eisten en de bezorgde stadgenoten die een beter museum Prinsenhof wilden.”In 2006 werd van Rossum tijdens haar studie gemeenteraadslid in Delft. Ze deed dit naar eigen zeggen omdat ze ‘iets nuttigs wilde doen’. De SP kwam bij haar in het vizier doordat ze ‘SP-ers hoorde praten, en de vaak aangehaalde menselijke maat waardeerde’. Ook het actievoerend imago van de SP beviel de studente goed. Zo geschiedde het dat zij zich verkiesbaar liet stellen, en vanaf 2010 zelfs fractievoorzitter werd.

Armoede
Van Rossum is een echte socialist. Ze maakt zich dan ook voornamelijk erg druk om de armoede in onze stad. Ze vindt het “schandalig” dat mensen naar de voedselbank moeten of geen dak boven hun hoofd hebben, en stelt dat dat vaak allemaal te voorkomen is.

Kwetsbare Delftenaren is altijd dé groep geweest waar Van Rosum zich voor hardmaakte. Zo ook de Delftse ouderen en mensen met een handicap. Op de website van de SP staat dan ook een herinnering aan een actie voor een betere RegioTaxi in Delft. “In februari, om 20.00 's avonds in het donker, stonden zo'n honderd ouderen voor het stadhuis om de wethouder te laten weten dat het écht niet kon dat de busjes vaak te laat of helemaal niet kwamen opdagen en dat er gauw een oplossing moest komen. De sfeer was goed, iedereen had een SP-beker met koffie en één van de meest strijdbare ouderen overhandigde een manifest met eisen aan de wethouder. Voor mij heel bijzonder omdat het de eerste keer was dat we zoveel mensen bij elkaar kregen en ik hun manifest in de gemeenteraad mocht indienen”, valt er te lezen.

Vertrek landelijke top
Haar vertrek komt vlak na het opstappen van partijleider en voorzitter van de landelijke SP-fractie, Lilian Marijnissen. Daar is Van Rossum naar verluidt ook goed bevriend mee. Het vertrek van Van Rossum heeft hier echter waarschijnlijk niets mee te maken.