Malafide klusjesmannen: wijkagent waarschuwt voor oplichting aan de deur
Klusjesmannen die aan de deur komen en aanbieden iets te repareren, maar voor heel veel geld. Kwetsbare, vaak oudere, mensen gaan hierin mee en verliezen zo veel geld. Wijkagent Bart van Rijn gaf tips over wat hiertegen te doen in gesprek met Omroep Delft presentator Frans van Rijnswou.
Malafide klusjesmannen benaderen bewoners vaak ongevraagd met de mededeling dat er iets gerepareerd moet worden, zoals een verstopte dakgoot. Ze bieden direct aan het probleem op te lossen, maar stellen vervolgens een onduidelijke of veel te hoge prijs vast. "Wij als politie gaan niet over of een dakgoot 50 of 500 euro kost," zegt Van Rijn. "Maar we zien dat mensen onder druk worden gezet om meteen te beslissen en te betalen." Naast dat er veel geld wordt gevraagd, wordt het werk vervolgens vaak niet of niet volledig gedaan.
Wat kun je doen?
Volgens Van Rijn is het vooral belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. "Vraag om een visitekaartje of telefoonnummer, en maak niet meteen een afspraak. Als iemand dat niet wil, zegt dat vaak al genoeg." Een andere tip: sluit het gesprek af als je je ongemakkelijk voelt. "Je bent niet verplicht om een gesprek gaande te houden. Je mag best zeggen: ‘Voor mij is het nu klaar’ en de deur dichtdoen."
Praat erover
Hoe vaak deze oplichting voorkomt, is moeilijk te meten, maar wijkagenten horen regelmatig meldingen via buurtapps en bewoners. De politie kan pas ingrijpen als er sprake is van een strafbaar feit. Daarom doet Van Rijn een beroep op de gemeenschap: "Praat erover met kwetsbare ouders of buren, en overweeg een deurbel met camera voor extra veiligheid."