Massale staking TU Delft tegen onderwijsbezuinigingen
Duizenden studenten en medewerkers van de TU Delft hebben vandaag het werk neergelegd uit onvrede over de voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs. De TU Delft is hiermee de hekkensluiter van een landelijke estafettestaking, waarbij universiteiten de afgelopen maanden om beurten het onderwijs hebben platgelegd.
Even voor het middaguur verlieten professoren, onderzoekers, docenten, studenten en andere medewerkers donderdag gelijktijdig de collegezalen, laboratoria en kantoren. Vanaf alle faculteiten trokken zij naar een plein bij de faculteit Industrieel Ontwerpen. Leuzen als "Doe het niet! Doe het niet!" en "Stop de Sloop" weerklonken op de campus.
Minder docenten en hogere werkdruk
Aanleiding voor de staking zijn de geplande bezuinigingen van ruim € 1,2 miljard op het hoger onderwijs. De TU Delft dreigt gekort te worden met € 79 miljoen. Vakbonden VSSD en FNV waarschuwen dat dit geleidende schaaleffecten zal hebben: minder docenten, afnemende studentbegeleiding en een nog hogere werkdruk voor het overblijvende personeel.
Alle hens aan dek
Op het podium spraken meerdere mensen het steeds groter wordende menigte toe. Ook Tim van der Hagen, voorzitter van het College van Bestuur en rector magnificus van de TU Delft roept het kabinet op: "Doe het niet! Voor alle universiteiten is het nu al alle hens aan dek wat de financiën betreft. Bezuinigingen vanuit de overheid zouden dit alleen maar erger maken."
Na de toespraken vormde zich een grote protestmars op de campus die via het centrum naar het stationsplein trok.
Volgende staking
De landelijke estafettestaking is begonnen bij Universiteit Leiden op 10 maart en reist sindsdien langs verschillende instellingen in het land. Met de staking van donderdag sluit de TU Delft zich aan bij deze reeks acties om de geplande bezuinigingen op het hoger onderwijs onder de aandacht te brengen. Dinsdag 10 juni staat de volgende staking gepland. Waar dit moet plaatsvinden, is nog niet bekend.