Meedoen aan Sport en Cultuur met het Volwassenenfonds

Zwemmen, muziekles, voetbal, fitness of het theater bezoeken: het zijn activiteiten die voor velen vanzelfsprekend zijn, maar niet iedereen kan ze zich veroorloven. Vooral mensen die rond het bestaansminimum leven, hebben vaak geen geld over voor sport of culturele activiteiten. Voor deze groep is er echter een oplossing: het Volwassenenfonds Sport en Cultuur.

Ter illustratie | Foto: Braden Collum via Unsplash
 
Wat is het Volwassenenfonds Sport en Cultuur?
Het Volwassenenfonds Sport en Cultuur is bedoeld voor volwassenen van 18 jaar en ouder die een (gezins)inkomen hebben dat niet hoger is dan 110 procent van de bijstandsnorm. Dit fonds zorgt ervoor dat mensen, ondanks hun beperkte financiële middelen, toch kunnen deelnemen aan sport- of cultuuractiviteiten. Het fonds betaalt het lesgeld en, indien nodig, ook de benodigde materialen zoals sportkleding, dansschoenen of de huur van een muziekinstrument.

 

Wie komt in aanmerking?
Alle inwoners van Delft die een inkomen hebben van maximaal 110 procent van de bijstandsnorm, komen in aanmerking voor het Volwassenenfonds. De exacte bedragen kunnen worden opgezocht in de tabel over de hoogte van de bijstandsnorm. Dit maakt het fonds toegankelijk voor een grote groep mensen die anders geen mogelijkheid zouden hebben om deel te nemen aan sportieve en culturele activiteiten.

 

Vergoedingen en spelregels
Het Volwassenenfonds vergoedt tot maximaal €300,- per jaar voor sportactiviteiten en eenzelfde bedrag voor cultuuractiviteiten. Mocht na het betalen van de contributie nog een bedrag overblijven, dan kunnen deelnemers voor maximaal €75,- aan materialen aanvragen. Het is mogelijk om één aanvraag per jaar te doen voor sport of één voor cultuur. Na 12 maanden dient er een nieuwe aanvraag te worden ingediend als men wil blijven deelnemen.

 

Aanvragen: hoe werkt het?
Het aanvragen van een vergoeding via het Volwassenenfonds kan eenvoudig en zonder afspraak via de SBG-app. Nadat de app is gedownload, kan de aanvraag digitaal worden ingediend. Zodra de aanvraag is verstuurd, wordt er contact opgenomen om de vervolgstappen te bespreken.

 

Als iemand het aanvraagproces via de app lastig vindt, is er de mogelijkheid om een tussenpersoon in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld een buurtsportcoach zijn van Delft voor Elkaar, een consulent van de Financiële Winkel, of een medewerker van Delft Support. Deze intermediairs kunnen helpen bij het indienen van de aanvraag. Ze zijn telefonisch te bereiken via nummer 14015. Daarnaast kunnen mensen die liever persoonlijk contact hebben terecht bij diverse wijkcentra in Delft, zoals De Parel, De Hofstee en De Vleugel.

 

Welke verenigingen doen mee?
Mensen kunnen zich via het Volwassenenfonds inschrijven bij vrijwel alle sport- en cultuurverenigingen. Let wel, niet alle verenigingen zijn op dit moment aangesloten bij het fonds, maar er wordt hard gewerkt om het aanbod te vergroten. Het is daarom goed om van tevoren te controleren welke verenigingen meedoen. Dit kan eenvoudig in de SBG-app.

 

Meer informatie
Voor meer informatie over het Volwassenenfonds Sport en Cultuur kunt u de pagina over het Volwassenenfonds bezoeken of de SBG-app downloaden. Voor kinderen is er een vergelijkbaar fonds: het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

 

Dankzij het Volwassenenfonds kunnen inwoners van Delft, ondanks een beperkt inkomen, toch genieten van sportieve en culturele activiteiten, wat bijdraagt aan hun welzijn en sociale betrokkenheid.