Meer dan miljoen euro weggesluisd via honderden rekeningen

Twee mannen uit Delft worden ervan verdacht jarenlang misbruik te hebben gemaakt van financiële persoonsgegevens van minimaal zeventien slachtoffers. Die gegevens kregen ze in ruil voor geld of drugs. Het OM eiste deze week in de rechtbank in Den Haag vier jaar cel tegen de verdachten.

Politiestation, ter illustratie
 
De verdachten verschijnen in februari 2021 op de radar wanneer een bank een verdachte transactie ziet gebeuren, zo schrijft Omroep West. De bank vermoedt dat het om een frauduleuze transactie gaat en doet aangifte. Het onderzoek leidt op 16 april 2024 tot de aanhouding van de twee verdachten.

 

De twee zouden gedurende een periode van vier jaar drugs en geld hebben aangeboden aan verslaafden en mensen in een kwetsbare financiële positie.

 

In ruil daarvoor ontvingen ze persoonsgegevens zoals identiteitskaarten en foto's, waarmee de verdachten vervolgens rekeningen en accounts op crypto exchanges aanmaakten.

 

Miljoen euro
Via die accounts werden grote bedragen witgewassen. Volgens de officier van justitie gaat het om meer dan honderd rekeningen bij verschillende banken. In totaal zou het tweetal meer dan een miljoen euro hebben witgewassen.

 

'Daarmee hebben de verdachten de personen op wiens naam de rekeningen stonden ernstig in de problemen gebracht. Als er fraude met je rekening wordt gepleegd, kun je namelijk een bankblokkade krijgen, waardoor je acht jaar lang geen rekening meer kunt openen of een lening kunt afsluiten', zegt de officier van justitie.

 

Slachtoffers stemden in
Dat de slachtoffers vaak zelf instemden met het openen van de rekeningen, doet volgens de officier van justitie niks af aan het strafbare handelen van de verdachten.

 

'Het betroffen namelijk telkens personen die zich vanwege hun verslaving of financiële situatie in een kwetsbare positie bevonden, waar de verdachten misbruik van hebben gemaakt.'

 

Celstraf en meldplicht
Het tweetal wordt officieel verdacht van identiteitsfraude, computervredebreuk, diefstal en witwaspraktijken.

 

Het OM heeft een gevangenisstraf van vier jaar geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Ook eiste de officier een meldplicht en een behandeling. De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.