Meer geld nodig voor schoolgebouwen in Delft
Een slordige 30 miljoen euro meer dan begroot is nodig voor het bouwen en verbouwen van schoolgebouwen. Dat blijkt uit het Integraal HuisvestingsPlan onderwijs (IHP). Dit bedrag is nodig voor investeringen die eigenlijk na 2029 gepland waren.
“Dit roept ergernis op”, zegt CDA-fractievoorzitter Frank Visser tijdens een commissievergadering op dinsdag 18 februari. De gemeenteraad heeft een tot 2028 lopende begroting goedgekeurd, waarin 141 miljoen euro beschikbaar is voor het bouwen en renoveren van scholen. In het IHP komt naar voren dat er in de periode tot 2028 30 miljoen extra nodig is. “We doen echt de oproep om dit soort slordigheden in de toekomst te voorkomen”, aldus Visser.
“Dit zorgt ervoor dat middelen niet meer voor andere doelen ingezet kunnen worden en dat er misschien wel keuzes gemaakt moeten worden in de begroting.” Zo waarschuwt VVD’er Tessa van den Berg. Zij wil dat wethouder Karin Schrederhof (Onderwijs, PvdA) laat weten wat voor keuzes er gemaakt kunnen worden.
Veel projecten
Er zijn dus veel plannen voor het renoveren en bouwen van scholen. Een kleine greep eruit: het vormalig Univé-kantoor aan de Marlotlaan wordt verbouwd. Vanaf de zomer van 2025 mag het Mercuriuscollege hier gebruik van maken. Vrijeschool Widar moet gerenoveerd worden, maar voordat dit kan moet er eerst tijdelijke huisvesting zijn. Dit kan vanaf 2028, omdat een gebouw aan de Colijnlaan dan vrijkomt. Dit gebouw wordt echter eerst gebruikt door de Delftse Montessorischool die met zijn eigen renovatie bezig is.
De gemeente staat de komende jaren voor een uitdaging, wat betreft het zorgen voor schoolgebouwen in Delft. De afgelopen jaren is een handvol projecten afgerond en er lopen nu nog 8 (ver)bouwprojecten. Daarbij komen er voor 2040 bij elkaar 22 projecten voor schoolhuisvesting bij.
Financiële zorgen
Ondertussen dreigt extra financieel risico. Het kabinet heeft recent aangekondigd geen extra budget beschikbaar te stellen voor de renovatie van schoolgebouwen. PvdA’er Kelly Schut wil van de wethouder weten hoe deze hiernaar kijkt.
Ook Bo Verduijn (STIP) is bezorgd over de financiën: “Als we ertegen aanlopen dat deze projecten meer geld gaan kosten, hoe gaan we dit dan ondervangen? Worden de projecten schraler gebouwd, of zelfs helemaal stopgezet?”
Reactie wethouder
Schrederhof zegt over de 30 miljoen die bovenop de begroting komt dat het gaat om het ‘naar voren schuiven’ van een investering. Daarmee wil ze zeggen dat dit geld toch wel uitgegeven zou worden, maar eerder was de planning om bepaalde investeringen pas na 2028 te doen.
De gemeenteraad beslist over het extra geld bij de kadernota die in het voorjaar wordt behandeld. Het besluit is aan de raad, maar Schrederhof waarschuwt ook: “Wij verwachten geen extra geld van het Rijk.”