Meer kinderen blijven weg uit de schoolbanken sinds corona

In het schooljaar 2022-2023 verdubbelde het aantal leerlingen dat zo vaak afwezig was dat er een melding gedaan werd bij leerplichtambtenaren. Dit staat in een jaarverslag van de gemeente. Dit schooljaar was het eerste jaar dat volledig buiten de corona-pandemie viel. In het verslag staat: “Jongeren hadden moeite met het hervatten van het 'normale' leven en de terugkeer naar fysiek onderwijs”.
Schoolgebouw | Ter illustratie

Van 452 individuele kinderen werd in het schooljaar 2022/’23 melding gemaakt. Dit gebeurt verplicht wanneer een leerling binnen 4 weken ongeoorloofd 16 uur of meer aan lestijd mist. Een deel van deze 452 leerlingen ging vaker in de fout. In totaal behandelden de leerplichtambtenaren 903 verzuimmeldingen. Dit is een forse stijging ten opzichte van de (corona-) jaren ervoor. In 2020-2021 waren 285 leerlingen waarvan melding werd gemaakt en in 2021-2022 waren dat er slechts 211. 

‘Onderwijsachterstand is snel opgelopen’
‘De gevolgen van de Corona-periode waar veel jongeren mee worstelen’, wordt in dit verslag genoemd als een belangrijke oorzaak van de grote stijging van het aantal leerlingen dat niet in de schoolbanken zit. Ook het aantal leerlingen dat vrijstelling heeft aangevraagd en gekregen, steeg ten opzichte van voorgaande jaren. Leerlingen die, voor wat voor reden dan ook, niet naar school gaan, noemt de gemeente thuiszitters. Over deze groep schrijft de gemeente in dit verslag: “De redenen voor het thuiszitten is voor elke leerling uniek, maar we zien wel een achterliggende trend van ernstige psychiatrische problematiek.”

De groep van leerlingen die voor een langere periode niet naar school kunnen is relatief klein, maar de zorgen zijn groot: “Van de 19 thuiszitters zijn er 11 leerlingen die langer dan 3 maanden geen passend arrangement hadden.” Gevolg van deze situatie: “Een onderwijsachterstand is snel opgelopen.” 

Processen-verbaal en luxe-verzuim
Een andere, relatief kleine groep komt door hun gespijbel in een justitieel traject terecht. In 2022-2023 werd er 9 keer een proces-verbaal opgemaakt en 1 leerling werd naar bureau Halt verwezen. Dit zijn cijfers die vergelijkbaar zijn met de voorgaande jaren. 

Wel is een stijging te zien in het aantal leerlingen dat ‘luxe-verzuim’ pleegde. Dit houdt in dat een kind niet naar school ging, omdat de leerling bijvoorbeeld met de ouders op vakantie ging, zonder toestemming van school. “Het aantal meldingen luxe verzuim is gestegen, dit verslagjaar zijn er 23 meldingen binnengekomen. Leerplicht gaat bij een melding van luxe verzuim in gesprek met de ouders. Als ouders geen legitieme reden kunnen opgeven voor het verzuim, maakt de leerplichtambtenaar proces-verbaal op en kan dit tot een geldboete leiden.” Zo blijkt uit het verslag. De 23 meldingen in 2022-2023 staat tegenover 20 meldingen in de twee voorgaande jaren bij elkaar opgeteld. Verklaring voor de stijging: “Nu vrij reizen na corona weer mogelijk is, resulteerde dit in een aanzienlijke toename van meldingen van ongeoorloofde afwezigheid.”  

‘Vroeg in beeld’
Burgemeester en wethouders benadrukken uiteraard dat onderwijs van groot belang is: “Gemeente en onderwijs hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid en staan voor hetzelfde doel: jongeren maximale perspectieven bieden richting de volwassenheid.” Om dit te bewerkstelligen wil de gemeente meer samenwerken met scholen en hulporganisaties als Delft Support. Men schrijft: “Met de focus op schoolaanwezigheid, blijven wij ons inspannen om de jongeren zo vroeg mogelijk in beeld te hebben.”