Michelle (26) werkt bij de Dierenambulance: ‘Er zijn nogal wat knelpunten in Delft’
Delft heeft geen eigen dierenambulance meer. De Haagse stichting Dierenambulance De Wijs neemt sinds augustus dit jaar de taken over. Er zitten echter nog wat haken en ogen aan deze constructie. Zo hebben zij bijvoorbeeld geen ontheffing om met hun busjes de binnenstad in te mogen.
Michelle van der Gaag is werkzaam bij De Wijs. De 26-jarige Westlandse heeft vrijwel dagelijks met de obstakels in Delft te maken. “Er zijn meerder plekken waar wij als dierenambulance niet mogen komen of doorheen mogen rijden. Ook mogen wij niet overal parkeren. Zo kan het zijn dat we een diertje aan het redden zijn en we later een vette bekeuring op de mat krijgen.”
Er zijn verschillende sluizen waar reguliere hulpdiensten wel doorheen mogen, maar een dierenambulance niet. “Wij zijn geen officiële hulpdienst, dus mogen wij hier geen gebruik van maken. Hierdoor moeten we soms kilometers omrijden”, aldus Van der Gaag.
Autoluwe binnenstad
Ook heeft de dierenambulance geen ontheffing voor de binnenstad. “Je moet dan aan mensen vragen of ze het gewonde dier kunnen verplaatsen naar een plek die wél te bereiken is. Dat geeft erg veel spanning en roept bij de mensen veel vragen op”, zegt Van der Gaag hierover.
“Zo was er laatst een gewonde hond op De Markt. Zijn baasje was marktkoopman. Dan moet je dus aan zo iemand vragen om de gewonde hond mee te nemen, maar ook om zijn marktkraam onbeheerd achter te laten. Gelukkig regelde hij via-via dat ik wel tijdelijk naar binnen mocht. Toch zou dat eigenlijk niet zo moeten gaan.” Dit is één van de vele voorbeelden die Van der Gaag over dit probleem benoemd.
Dat het autoluwe gebied uit gaat breiden was voor zowel Van der Gaag als haar werkgever Theo de Wijs nieuw. “Dat wisten wij nog niet.”
Aangereden huisdieren
Tóch blijft Van der Gaag gemotiveerd. Ze vertelt veel over wat ze meemaakt, maar ook wat soms lastig voor haar is. “Het meest lastig vind ik toch wel dat ik soms mensen moet bellen met het nieuws dat hun huisdier is doodgereden. Je weet nooit hoe iemand reageert.”
Naast het verplaatsen van de diertjes moet Van der Gaag regelmatig mensen kalmeren. “Laatst was er een man die een hond had doodgereden, uiteraard per ongeluk. Hij had daar enorm veel spijt van en was erg emotioneel. Natuurlijk was het baasje van de hond ook erg verdrietig. Daar sta je dan als 26-jarige, naast twee huilende volwassen mannen. Zie daar maar eens raad mee.”
Vrijwilligers nodig
Van der Gaag vindt het beroep prachtig. Vol enthousiasme vertelt ze de meest uiteenlopende dingen. Ook wil ze Delftenaren op het hart drukken om vrijwilliger te worden. “We hebben altijd vrijwilligers nodig. Zeker als die uit de buurt komen. Het is natuurlijk veel makkelijker om iemand uit Delft op calamiteiten af te sturen. Maar eerst is toch echt die ontheffing nodig.”