Mister Westerpop is boos over beeldvorming: ‘Gemeente wil er niet slecht uitkomen’

“De gemeente is nooit met mogelijke oplossingen gekomen.” Dat zegt René Steijger, al jaren dé man achter het festival Westerpop. Eerder kondigde het bestuur van Westerpop aan dat het festival niet terug zou komen. Een belangrijke reden hiervoor is dat het festival niet verder zou kunnen zonder financiële steun van de gemeente, met name in de vorm van een ‘slecht weer garantie’. Eerder berichtte Omroep Delft dat de gemeente verzoeken tot zo’n garantie had afgewezen, maar dat de gemeente wel een andere mogelijkheid tot financiële hulp had aangedragen. Steijger noemt dit beeld ‘ongenuanceerd’. Hij stelt dat de gemeente vooral bezig is een goed beeld van zichzelf te schetsen.
Foto: Stichting Westerpop

“Je bent of dom, of naïef als je de invloed van klimaat en inflatie ontkent,” zegt Steijger in gesprek met Omroep Delft presentatrice Ankie Smit. Verrassingen door weersomstandigheden en stijgende kosten maken het volgens hem ingewikkeld om een budget voor het festival rond te krijgen. Daarbij zegt hij dat de gemeente Delft toch al niet heel veel bijdraagt:  “In sommige andere steden dragen gemeentes 30 procent van de kosten bij. In Delft is dit slechts 20 procent. Wij generen zelf 80 procent zelf.” Ondertussen werd een eerste verzoek om een ‘slecht weer garantie’ in 2023 afgewezen, aldus Steiger. In 2024 kwam er, volgens Steijger, een tweede afwijzing van een ‘aangepaste en genuanceerde aanvraag’.

‘verkeerd beeld geschetst’
Westerpop kreeg geen garantie van de gemeente. Wel kreeg Steijger te horen dat men een verzekering kan afsluiten. Dit is volgens Steiger geen oplossing: “Bij weer met code rood of oranje wordt een festival afgelast. In zo’n geval wordt er uitgekeerd. Maar bij code geel gebeurt dit niet.” En ook code geel kan in Steijgers optiek een grote inkomstenvermindering betekenen voor een festival als Westerpop. Steiger zegt: “De gemeente heeft zich niet goed verdiept in de situatie.”

Dat wat de gemeente heeft voorgesteld bood volgens Steiger ‘geen perspectief’ voor Westerpop: “In deze situatie kunnen we niet verder. Teleurstelling was er hierover al langer. Steiger zegt: “We hebben heel veel vragen gesteld aan de gemeente en we hebben onze teleurstelling uitgesproken.” Steijger zegt dat de organisatie zich nu ook openlijk kritischer uitlaat, omdat er nu ‘een verkeerd beeld geschetst wordt’. 

‘Nooit nooit’
Ondanks de huidige situatie, sluit Steijger niet uit dat Westerpop ooit terug komt. In reactie op de stelling dat Westerpop nooit terug komt zegt hij: “Zeg nooit nooit.” Voor nu ziet het er echter niet naar uit dat er binnenkort een nieuwe editie is.

Lees ook:

Gemeente wil meebetalen, toch is kans dat Westerpop verder gaat zeer klein

Hoop voor Westerpop? ‘Gemeente kan hier iets aan doen’

Delft verliest iconisch festival: Westerpop financieel niet haalbaar