Moet het bestuur van de TU aftreden?

“Wij vullen onze verantwoordelijkheid op onze manier naar eer en geweten in.” Dat schrijft de Raad van Toezicht (RvT) van de TU in reactie op klachten van vakbond CNV. Deze schreef eerder een brief aan onderwijsminister Eppo Bruins, met daarin de vraag om in te grijpen bij de TU. Hierin werd zelfs gevraagd om aftreden van het bestuur van de TU Delft. Wat CNV betreft is de sociale veiligheid van werknemers van de TU ernstig in het geding. “Toch grijpt ook de Raad van Toezicht niet in,” schrijft CNV hierover. In een statement laat de RvT weten het niet eens te zijn met deze kritiek.
Ter illustratie | Foto: Unsplash

De beschuldigingen van het CNV aan het adres van de top van de TU zijn ernstig: “Hiërarchische aansturing, controledrift en vriendjespolitiek zijn in alle lagen van de organisatie leidend. Kritische geluiden worden niet getolereerd en wie dat toch waagt wordt monddood gemaakt, tegengewerkt of erger.” Ondank een ‘plan for change’ vanuit het bestuur van de TU, concludeert het CNV dat deze mensen verandering juist in de weg staan. Daarom vraagt het CNV om het aftreden van het College van Bestuur. 

‘Na aan het hart’
Ook is het CNV ontevreden over de Raad van Toezicht van de TU. Deze groep moet, zoals de naam suggereert, toezicht houden op het doen en laten van het bestuur. Ondanks dat er volgens de vakbond al jaren signalen zijn van misstanden, zou deze toezichthouder niet ingrijpen. Op deze klacht reageert de RvT verbolgen: “Ook wij willen resultaten zien en natuurlijk zijn we erop aanspreekbaar als het niet snel genoeg gaat. Maar, hoe lastig soms ook, geef elkaar wat tijd en ruimte met daarbij oog voor elkaars rol en verantwoordelijkheid.”

De RvT ontkent niet dat sociale veiligheid een aandachtspunt is. Men schrijft: “De sociale veiligheid binnen de TU Delft ligt ons als RvT na aan het hart. Het blijft pijnlijk te horen dat studenten en medewerkers onveiligheid ervaren. We zijn hier zeer bezorgd over.” Hierbij schrijft men dit probleem dan ook zeer serieus te nemen: “We zijn en blijven vanuit onze verantwoordelijkheid in ieder geval nauw betrokken bij sociale veiligheid. We herkennen ons dan ook niet in de mening van het CNV als zou de RvT niet ingrijpen.” Ook staat in het statement dat de RvT ‘het draagvlak voor het bestuur’ in de gaten houdt.

‘Volledige vertrouwen’
Desondanks heeft de RvT ‘het volledige vertrouwen’ in het College van Bestuur. Daarbij wil men dat er niet alleen naar het bestuur wordt gewezen als schuldige. In het statement noemt men sociale veiligheid ‘een verantwoordelijkheid van ons allemaal’. De RvT schrijft: “Dat kun je niet alleen op het bord van enkele personen leggen. Spreek elkaar daarop aan. Dat doen wij ook en dat blijven we doen.” Deze uitspraken zijn opvallend in het licht van het oordeel van het CNV, dat stelt dat ‘het College zelf verandering in de weg staat’.