Mural van BEYOND verbindt kunst en gemeenschap in Buitenhof

In de wijk Buitenhof is de gerenommeerde street artist BEYOND deze week begonnen met een nieuwe mural. Dit bijzonder kunstproject kreeg de titel *Cherished* en is een samenwerking tussen Museum Prinsenhof Delft en stichting CANIDREAM. Het kunstwerk, dat de kop van de flat aan de Haydnlaan siert, draait om het thema "koesteren". Het is onderdeel van het Delftse Blik-programma, een co-creatie initiatief van het museum.

Samen eten

Het project begon met een reeks gesprekken tussen het museum, CANIDREAM, BEYOND, en de bewoners van de wijk Buitenhof. Centraal stond de vraag: "Wat koester jij?" Deze gesprekken leidden tot een goed inzicht in wat de wijkbewoners belangrijk vinden, zoals de verbindende kracht van samen eten. BEYOND, wiens echte naam Roelof Schierbeek is, verwerkte deze verhalen in de mural, waarin hij ook de iconische Delfts blauwe aardewerkcollectie van Museum Prinsenhof Delft integreerde.

Wijkbewoners hanteren ook de kwast

Een bijzonder aspect van *Cherished* is de betrokkenheid van de wijkbewoners zelf. Op woensdagmiddag 28 augustus krijgen bewoners de kans om te helpen bij het schilderen van banken rondom de flat, in de kleuren van de mural. Daarnaast kunnen ze op zaterdag 1 september een eigen mural maken op de zijkant van de flat, waarmee het project echt een communitygevoel stimuleert.

Onthulling wordt feestelijk

De onthulling van de mural vindt plaats op zaterdagmiddag 14 september in Wijkcentrum BuitenGewoon, in aanwezigheid van burgemeester Van Bijsterveldt en alle betrokkenen. Deze feestelijke gebeurtenis markeert de voltooiing van een project waarin kunst en gemeenschap naadloos samenkomen.

In heel Nederland komen twintig murals

Dit initiatief maakt deel uit van een groter nationaal project: Museum Murals. Dit programma, geïnitieerd door het Mauritshuis, brengt street art naar het hart van onze leefomgeving. In 2024 zullen twintig levensgrote muurschilderingen, geïnspireerd door museumcollecties, door heel Nederland verschijnen. BEYOND’s werk in Buitenhof is een prachtige start van deze reeks, waarin kunst toegankelijk wordt voor iedereen.

BEYOND, wiens echte naam Roelof Schierbeek is, verwerkt verhalen in zijn mural. Foto: Plaatwerk Fotografen.
BEYOND aan het werk op de stijger Foto: Plaatwerk Fotografen.