Natuurgroep Ackerdijk Puur Natuur verbolgen over brief van Natuurmonumenten
“Hoe is het mogelijk dat deze organisaties waar wij dachten een goede relatie mee te hebben zich voor dit karretje laten spannen.” Dat schrijft Natuurgroep Ackerdijk Puur Natuur in reactie op een brief van Natuurmonumenten. Deze laatste schreef recent geen bezwaar te hebben tegen de geplande fietsroute tussen Rotterdam Alexander en Delft.
Dat Natuurmonumenten, de eigenaar en beheerder van natuurgebied de Ackerdijkse Plassen, geen bezwaar heeft tegen de route is tegen het zere been van de natuurgroep. De groep protesteert namelijk al maanden tegen de komst van dit fietspad en een bijbehorend fietsecoduct over de A13. Hun protesten herhalen ze in deze nieuwe brief. Zo wijzen zij erop dat het een waterrijk gebied is, wat er, naar inzien van Ackerdijk Puur Natuur, voor zorgt dat er groot risico is op verzakking. Daarom zal dit project volgens deze groep veel belastinggeld kosten. En dit terwijl zij voorzien dat weinig mensen gebruik zullen maken van de nieuw aan te leggen route.
Verzakkende huizen
Daarbij maakt de groep zich zorgen over de huizen in de omgeving. Ackerdijk Puur Natuur schrijft: “Verder is het de vraag hoe een twintigtal woningen waaronder een historische- en een monumentale boerderij na de werkzaamheden eraan toe zijn. Bij ieder vracht zand die door dit voor aanleg ongeschikte plumpudding gebied wordt aangevoerd staan deze boerderijen te schudden.”
De hernieuwde bezwaren komen na een brief van Natuurmonumenten, waarin deze zich nadrukkelijk afzet tegen de natuurgroep: “In de brief aan de Gemeente Pijnacker-Nootdorp en Gemeente Delft namens de bewonersgroep Ackerdijk Puur Natuur (d.d. 23 oktober 2024) wordt meermaals de naam Natuurmonumenten genoemd. Hierbij benadrukken wij dat deze brief niet in afstemming met ons is verstuurd.” In deze zelfde brief van Natuurmonumenten meldt deze instelling zelfs blij te zijn met de ontwikkeling van de fietsroute.
‘Voor karretje spannen’
Ackerdijk Puur Natuur ziet dit als een draai van Natuurmonumenten. De groep spreekt er zelfs van dat de natuurbeheerder ‘voor het karretje gespannen wordt’. Wiens karretje? De beschuldigende vinger gaat hierbij naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het idee van de gehekelde fietsroute. “De MRDH is in paniek, het gaat hen niet snel genoeg,” tekent de Natuurgroep op.
In de eerdere brief van Natuurmonumenten wordt echter niet gesproken van druk vanuit de MRDH. Natuurmonumenten wijst er juist op dat een nieuwe fietsroute voordelen heeft voor recreanten. Ook schrijft de eigenaar van het natuurgebied dat, indien aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt, de route niet slecht zal zijn voor de natuur.